Mi áll a folyamatok mögött?
Az állatállomány zsugorodásának hátterében több tényező húzódik meg. A legfontosabbak közé tartozik:
- A fogyasztói szokások átalakulása, amely Európa-szerte csökkenő hús- és tejtermékfogyasztásban is tetten érhető. Egyre többen választanak növényi alternatívákat, vagy csökkentik állati eredetű termékek fogyasztását környezeti vagy egészségügyi megfontolásból.
- A szigorodó környezetvédelmi előírások, melyek különösen az intenzív állattartó gazdaságokat helyezik új kihívások elé. A klímacélok teljesítése érdekében több tagállamban korlátozásokat vezettek be az állatsűrűségre, illetve az üvegházhatású gázkibocsátások mérséklésére.
- A gazdasági bizonytalanság, amely nemcsak a takarmány- és energiaköltségek ingadozása miatt jelent problémát, hanem a munkaerőhiány és a piaci áringadozások miatt is.
Dél- és Kelet-Európa a leginkább érintett

Magyarország: továbbra is marginális szerepben a kecsketartás
Hogyan tovább?
Az európai állatállomány csökkenése kettős következményekkel jár. Egyrészt csökkenti az ágazat környezetterhelését, ami klímapolitikai szempontból üdvözlendő, másrészt viszont vidékfejlesztési, élelmezésbiztonsági és kulturális szempontból is aggályos. Különösen igaz ez az olyan hagyományokra építő ágazatokban, mint a juh- és kecsketartás, amelyek sok helyen a tájfenntartás és a helyi gasztronómiai értékek alapját képezik.
A sertésorbánc és típusai – Magyar Mezőgazdaság
„Jól termelni csak egészséges állattal tudunk!” – Magyar Mezőgazdaság