Szerző: Volcsányi Józsefné
Ebben az időszakban rendszeresen felmerül a kérdés, hogy lehet-e otthon palántát készíteni. Érdemes egyáltalán nekiállni? Megéri a többletmunka? Rendelkezem a szükséges feltételekkel? Mi kell a sikerhez? A válaszokat egy egészen egyszerű, hétköznapi hasonlat segítségével adnám meg.
Aki már rendelkezik elegendő tudással és tapasztalattal, annak a világon a legegyszerűbb dolog egy tökéletes bejgli elkészítése. Tudja a hozzávalókat, azok mennyiségét, adagolási sorrendjét és módját, a sütési hőmérsékletet és időt, valamint minden apró fogást. Van viszont, aki nem bízva a tudásában, még meg sem próbálta vagy esetleg több kudarc után már feladta a próbálkozást. Inkább megvásárolja készen, bízva abban, hogy az hibátlan lesz.
A palánták otthoni nevelése is ehhez nagyon hasonló elv szerint történik.

Megfelelő edény
Nagyüzemi, több ezer palántát nevelő termesztésben leggyakrabban a sejttálcákat alkalmazzuk. A neveléshez szükséges lyukak kiosztása, mérete és formája változatos, így könnyen kiválasztható a készülő növény igényeinek legmegfelelőbb.

Hátránya viszont szintén ebből adódik, mivel egy-egy növény számára csak minimális hely áll rendelkezésre és így sűrűn egymás mellett fejlődve korábban kell tűzdelni, ami lehetővé teszi a további zavartalan fejlődést. Természetesen ebből a tálcából rendelkezésre áll olyan méret is, amelyben csak jóval kevesebb növény nevelhető egyidejűleg.
Ha már tudjuk, hogy milyen palántából mennyit szeretnénk és ehhez mekkora a rendelkezésre álló hely, akkor könnyen megtalálhatjuk a legjobbat.

Ha egy ilyen tálca beszerzésére esetleg még sincs lehetőség, akkor felhasználhatunk a háztartásban található bármilyen hasonló edényzetet.