Öntözés
Erre a célra tökéletesen alkalmas egy porlasztófejjel rendelkező, már kiürült palack, például egy alaposan kiöblített ablaktisztító-flakon. Töltsük fel kézmeleg vízzel, és azt kipermetezve az öntözés mellett megoldhatjuk a páratartalom optimalizálását is.

Természetesen ekkor az elvetett magok még nincsenek veszélyben, nem történt meg a teljes kiszáradás, viszont érdemes minél hamarabb reagálni.
A megfelelő ültetőedénynél leírtaknál már szerepelt a cellák alján található nyílás, melyen keresztül a növény – és ezzel együtt a közeg – számára fölösleges nedvesség el tud távozni és elkerülhető a túlöntözés.
A nagyüzemi palántanevelés során ezeket a tálcákat agrotextíliára helyezik, ami felszívja ezt az elszivárgó nedvességet. A háztartásban ez tökéletesen helyettesíthető egy régi, már kidobásra szánt törölközővel. Ennek segítségével megelőzhető a nagyobb szennyezés a lakásban, akár egy járólapra vagy pultra elhelyezett tálca esetén.
Fény
Ezzel a „hozzávalóval” kapcsolatosan rendkívül megoszlanak a vélemények, és számtalan – akár egymásnak ellentmondó – információt is találhatunk. Ráadásul sokszor jelennek meg olyan értékek, melyek méréséhez nem rendelkezünk eszközökkel.
Ha például megnyúlnak a palánták és vékony a száruk, akkor azzal jelzik, hogy számukra kevés a fény. A tálca fölé állított asztali vagy állólámpa napi néhány órás üzemeltetésével ez már pótolható is. Ha az ablak irányába, egyöntetűen dől a teljes állomány, akkor azt jelzi, hogy a számára szükséges fény csak az egyik oldalról érkezik.
Ha még időben átfordítjuk a tálcát, akkor a palánták további zavar nélkül, függőlegesen fejlődnek tovább.
Hőmérséklet
A legtöbb zöldségmag csírázásához 20-30 ºC szükséges. Ez gyakorlatilag egy lakás hőmérséklete, így ezzel kapcsolatosan semmi pluszfeladatunk nincs.
Viszont amikor már kibújtak a növények, ez a hőmérséklet már sok nekik, általánosságban elég a 10-15 ºC is. Ekkor kell keresnünk egy olyan helyet, ami kevésbé fűtött és meleg.

Az apró fogások közül nem elhanyagolható a jelölés. Hiszen például palántakorban minden paprika egyforma.
Ha több fajtát is vetettünk, akkor csak a megfelelő azonosítás segítségével előzhető meg a későbbi zűrzavar.
Ehhez szintén felhasználható a ház körül fellelhető minden kincs, lehet az akár különböző színű szigetelőszalag vagy bármilyen feliratozás.
A leírtak szerint elkészített palántákat később még cserepekbe kell ültetni, ezzel biztosítva a további fejlődésüket. Erről a következő számban osztanám meg tapasztalataimat.
Addig is sok sikert kívánok mindazoknak, akiket talán sikerült meggyőznöm arról, hogy a palánták készítése nem is olyan bonyolult folyamat.