0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Veszélyben a legfinomabb orchidea – nem lesz, ami beporozza

Talán nincs is a világon olyan ember, aki ne szeretné a vaníliát. Sokan nem is tudják, hogy ez az így trópusi orchidea terméséből származik. Ám a klímaváltozás veszélyezteti az értékes növény beporzását.

A vadonélő állományok természetnek és embernek is fontosak

A különböző fajok genetikai sokszínűsége nem csak a természetvédelemnek fontosak. A termesztett fajták megerősítéséhez szükség lehet a vadon élő rokonoktól származó génekre, hogy megerősítsék azokat a klímaváltozással szemben. Főként azért van erre szükség, mert alacsony genetikai diverzitás jellemzi a termesztett vaníliát, emiatt érzékeny a változásra.

A vad állományok képesek alkalmazkodni a szabad természetben a klímaváltozás kihívásaihoz. Az így kiszelektálódott gének pedig segíthetik a termesztett változatok ellenállóságának javítását. Ami jól hangzik, azonban már most is sok Vanilla faj veszélyeztetett, és a természetes beporzás ritkán valósul meg. Az erdők aprózódása, az élőhelyek eltűnése, az extrém hőmérsékletek tovább rontják az egyébként sem rózsás helyzetet.

vanilla vanília
Vaníliarudak szárítás előtt
forrás: Pxhere.com
„A vadon termő vanília ökológiájának és genetikai sokféleségének közös kutatása a természetes elterjedési területén kiemelkedően fontos, ha a jövőben tovább szeretnénk nemesíteni a vaníliát, etikusan és fenntartható módon felhasználva a helyi változatosságot a globális igények kielégítésére”

– mondta a tudomány társszerzője, Adam Karremans professzor, a Lankester Botanikus Kert Kutatóközpontjának igazgatója.

„A vanília a kakaóhoz és a kávéhoz hasonlóan világszerte exportált élelmiszernövény, amelynek magas a nemzetközi piaci értéke. Azért termesztik, hogy profitot termeljenek belőle, és a vidékfejlesztés, a mezőgazdasági innováció és az általános jólét egyik fő mozgatórugója” – zárta Watteyn. „A termesztése a trópusokon mindenütt a kisbirtokos gazdálkodó közösségek javát szolgálja, ezért sürgősen szükség van arra, hogy a termesztési technológiának fokozzák az ellenálló képességét.”

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: