A vadonélő állományok természetnek és embernek is fontosak
A különböző fajok genetikai sokszínűsége nem csak a természetvédelemnek fontosak. A termesztett fajták megerősítéséhez szükség lehet a vadon élő rokonoktól származó génekre, hogy megerősítsék azokat a klímaváltozással szemben. Főként azért van erre szükség, mert alacsony genetikai diverzitás jellemzi a termesztett vaníliát, emiatt érzékeny a változásra.
A vad állományok képesek alkalmazkodni a szabad természetben a klímaváltozás kihívásaihoz. Az így kiszelektálódott gének pedig segíthetik a termesztett változatok ellenállóságának javítását. Ami jól hangzik, azonban már most is sok Vanilla faj veszélyeztetett, és a természetes beporzás ritkán valósul meg. Az erdők aprózódása, az élőhelyek eltűnése, az extrém hőmérsékletek tovább rontják az egyébként sem rózsás helyzetet.

forrás: Pxhere.com
– mondta a tudomány társszerzője, Adam Karremans professzor, a Lankester Botanikus Kert Kutatóközpontjának igazgatója.
„A vanília a kakaóhoz és a kávéhoz hasonlóan világszerte exportált élelmiszernövény, amelynek magas a nemzetközi piaci értéke. Azért termesztik, hogy profitot termeljenek belőle, és a vidékfejlesztés, a mezőgazdasági innováció és az általános jólét egyik fő mozgatórugója” – zárta Watteyn. „A termesztése a trópusokon mindenütt a kisbirtokos gazdálkodó közösségek javát szolgálja, ezért sürgősen szükség van arra, hogy a termesztési technológiának fokozzák az ellenálló képességét.”