0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Tippek a kánikula elviselésére

A nyár az év legforróbb, és legszárazabb periódusa, amikor a legtöbb élőlény az életéért küzd. Se a növényeknek, se az állatoknak nincs könnyű dolga ilyenkor. Az időjárási körülmények a mi szervezetünket rettentően megviselik...

A langyos a menő

Legjobb a folyadékokat langyosan vagy szobahőmérsékletűen magunkhoz venni. Teljesen téves berögződés melegben jéghideg ételeket és italokat fogyasztani.

A kezdeti kellemes érzést ugyanis hamarosan felhevülés követi. A szervezet számára kiemelten fontos feladat a hőmérséklet szabályozása. Vannak ügyes taktikái, hogyan korrigálja a hőmérsékletváltozásokat, ezért vacogunk hidegben és verejtékezünk melegben. A testnek sokkoló a hideg ital, mivel szeretné megőrizni a belső hőmérséklet állandóságát, ezért gyorsan lezárja a kapukat, nehogy további hőt veszítsen. Bizonyára eszébe nem jutna azt feltételezni, hogy szándékosan szopogatjuk a jégkockákat. A hideget veszélyforrásként értékeli, ezért megteszi az óvintézkedéseket.

Fotó: Jonas KIM , Pixabay

Igyunk forrót, hogy lehűtsük magunkat

Nem őrültség ez? Éppen ellenkezőleg, nagyon is logikus. A forró folyadék hatására a száj és a torok hőérzékelő receptorai jelet küldenek az agynak arról, hogy a test belső hőmérséklete emelkedik. Az agy erre reagálva azonnal bekapcsolja a test fő hűtőmechanizmusát, vagyis fokozza a verejtékmirigyek aktivitását, hogy ezzel megnövelje az izzadást. Ahogy a verejték elpárolog a bőrről, óriási mennyiségű hőt von el a testtől, ami ténylegesen lehűti azt. Tehát igaz ugyan, hogy a forró italtól megizzadunk, viszont paradox módon éppen ez hűt le minket.

Kerüljük az alkoholt, a koffeint és az cukros üdítőket, mivel ezek éppenhogy dehidratálnak és fokozzák a melegérzetet.

Fogyasszunk hűsítő gyógynövényes italokat. A Hagyományos Kínai Orvoslás teljesen másképpen közelíti meg az ételek energetikai hatását, nem csak a kémiai összetételüket veszi figyelembe. Megkülönböztet „hűtő” és „fűtő” hatású élelmiszereket. Például a hűtő hatású menta, hibiszkusz és japán lonc nagyon előnyös nyáron, azonban hideg időben tanácsosabb kerülni a fogyasztásukat.

Táplálkozzunk megfontoltan

Fogyasszunk könnyebb, egyszerűbb, frissítőbb ételeket. Most van itt az ideje a hűsítő gyümölcsöknek, együk végig a szezonális kínálatot. Ennek több előnye is van. A szezonális gyümölcsök a legfrissebbek, a legérettebbek, a legjobb ízűek. Alapból hűtő hatásúak. Feltöltenek minket mikro- és fitonutriensekkel. És a bennük fellelhető, korábban említett, nagy mennyiségű élő víz sem elhanyagolható.

Kerüljön terítékre sok gyümölcs, saláta, nyers étel, ellenben kerüljük a nehéz, zsíros fogásokat, amik megterhelik az emésztőrendszert és rengeteg hőt termelnek. Az egyszerűbb, növényi eredetű ételek emésztése kevesebb energiát igényel a szervezettől.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: