0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Az Egri borvidék egyetlen organikus pincészete

Az Egri Bor Ünnepe azokról szól, akiknek köszönhetjük a szőlőtermést és a palackba töltött borokat, azaz a szőlőtermelőkről és a borászokról. Így minden évben megválasztják a borvidéken az év szőlőtermelőjét és az év bortermelőjét.

Nem a legkönnyebb utat választotta, de utólag örül annak, ahogyan alakult az élete. Testhezállóbbnak érzi a jelenlegi kisebb, családi léptékű, jól átlátható birtokukat. A nulláról indultak, de rövid idő alatt létrejött egy csodálatos családi kisbirtok a Nagy-Eged-hegy lábánál – emlékszik a kezdetekre Marcell.

A területeket az édesapámnak köszönhetem, amit viszont rajta létrehoztunk Lillával a közös elképzeléseink alapján, az a kettőnk munkájának a gyümölcse. Elmondhatom, ott vagyunk a birtok minden apró részletében. Úgy érzem, hogy a borászatunknak lelke van.

Az első borát 2009-ben készítette el, egy kékfrankost a Kis-Egedről, nagyapja öreg szőlőtőkéiről. A szőlész-borász alapokat megszerezte az egyetemen, az USA-ban, Franciaországban tett szert gyakorlatra szüretek idején, de még szükség volt egy kis tapasztalatra. A szőlő megtermelésétől, a szüreten át a borkészítésig, a komplex folyamatot abban az évben vitte végig először. Ez a bor akkor még nem került kereskedelmi forgalomba, családi ünnepekkor bontanak egy-egy palackot.

Romlatlan szőlőtőkék

Fotó: Bukolyi Organic Wine Farm
Fotó: Bukolyi Organic Wine Farm

A tudatos építkezés a fajtaválasztással folytatódott.  Az nagyon fontos, hogy csak saját szőlővel dolgozunk, és ennek megfelelően csak organikus, ökológiai, bio – ezek a fogalmak végül is egymás szinonimái – alapanyagból készítünk borokat. Ahhoz, hogy saját szőlőből, bio alapanyagból bikavért és egri csillagot készítsek, az minimum négy-négy szőlőfajtát igényel, úgyhogy nyolc fajtát kellett telepítenem. A parlagterületeken teljesen új ültetvényeket hoztak létre, úgyhogy meg volt a fajta választás szabadsága. A kék szőlők közül a Kékfrankost termeszti a legnagyobb területen, ez a bikavér alapja, de fajtaborként is nagyon izgalmasnak és szerethetőnek tartja. E mellé választott három nemzetközi, francia fajtát, a Syraht, a Pinot noirt, és a Cabernet franct. A fehéreknél nehezebb volt a döntés, mert az Egri Csillag készítése  során nagyobb mozgásteret ad a szabályozás, itt a Hárslevelűre, a Furmintra, és a személyes kedvencére, a Rajnai rizlingre esett a választás, amit kis fűszerként a Traminivel egészített ki. Ezek olyan fajták, amelyek nagy borokat tudnak produkálni azzal együtt, hogy hűen képviselik a termőhely karakterét, indokolja a választását.

A szőlőben a telepítéstől kezdve ellenőrzött bioművelést folytat.

-Azt szoktuk mondani, hogy a mi szőlőtőkéink romlatlanok, mivel soha nem találkoztak az életük során szintetikus növényvédő szerrel, gyomirtó szerrel, műtrágyával.

Az elmúlt évek bebizonyították számára, hogy ez hosszútávon fenntartható nemcsak környezetileg, hanem gazdaságilag is, és egy működő rendszert alkot. Költségesebb ugyan a bio a hagyományos művelésnél, de nem föltétlenül azért, mert drágábbak azok az anyagok, amiket használnak, hanem azért, mert kevesebb termést szüretelnek. Jóval nehezebb a növényvédelem, és eleinte sokat küszködött például a soraljak gyommentesítésével. Úgy gondolja, mára kezelhető a helyzet a rendelkezésre álló gépparkkal.

Fajtaborokat a hazai piacra

A pincészet zászlóshajója az Egri bikavér és az Egri csillag grand superior, ezek mellett a házasításhoz használt fajtákat esetenként önállóan is megjeleníti. A legnépszerűbb a Rajnai rizling a fajtaborok között, az fogy el a leghamarabb minden évben.

Fotó: Bukolyi Organic Wine Farm
Fotó: Bukolyi Organic Wine Farm

A borokat jelenleg 12 országba exportálják, de csak a borvidéket képviselő két házasítással és a Kékfrankossal jelennek meg külföldön. Ez szintén egy tudatos elhatározás eredménye.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: