A görögdinnye, mint húshelyettesítő? Elképesztő, de nagyon is lehetséges. Piros, szaftos, jól ízesíthető, és ha kicsit megsütjük, megdöbbentően hasonló textúrája lesz, mint egyes húsoknak. Egy a bökkenő, nem akármilyen dinnyéből lehet megcsinálni.
A szenzációs dinnyehús
A következő ötletekhez éppen azok a dinnyék fognak a legjobban passzolni, amiket legszívesebben kidobna. A nem kellően érett, csalódást keltő ízű, alig édeskés, túl kemény húsú dinnyék. Szóval azok, amelyek összességében véve nem nyújtják azt az élményt, amit a dinnyeevéstől elvárunk. A legszuperebb, mézédes dinnyéket együk meg továbbra is, ahogy szoktuk, viszont ezután nem kell azon mérgelődni, ha olyannal hozz össze a sors, ami nincs annyira az ínyünk.

Görögdinnye sonka: hámozzuk le két kisebb, inkább magszegény dinnye héját, aztán alsó, és felső oldalaikra vágjunk egy-egy egyenes részt, amin stabilan meg tudnak állni. Tegyük kibélelt tepsire, szórjuk rájuk, dörzsöljünk beléjük egy evőkanál sót. Előmelegített sütőben, süssük 200°C-on 90-120 percig. Ajánlott közben kétszer-háromszor megfordítani őket. Ha pirulni kezdenek, állítsuk a sütőt 160°C-ra. Turmixoljunk simára két teáskanál tahinit, négy evőkanál szójaszószt, két evőkanál balzsamecetet, egy evőkanál étkezésre alkalmas gombaport, két gerezd fokhagymát, egy evőkanál paradicsompürét, három evőkanál szezámolajat, két mogyoróhagymát, és némi csilit (ha jó barátságban vagyunk vele, egyébként kihagyhatjuk). A megsült dinnyékre karcoljunk rovátkákat, és öntsük rájuk a pácot, amit az előbb turmixoltunk. Érleljük egy éjszakán keresztül. Másnap süssük át grillen, vagy egy serpenyőben, míg szép színük kerekedik, közben locsolgassuk a páclével.
Rántott dinnyeszeletek: magszegény dinnyehúsból vágjunk két 12 cm hosszú, 7 cm széles és 6 cm vastag darabot. Sózzuk meg a szeleteket és tegyük félre pihenni. Öntsük le a dinnyelevet és itassunk fel róluk minél több nedvességet. Keverjünk össze négy evőkanál szójaszószt, négy evőkanál juharszirupot, négy evőkanál száraz fehérbort, egy teáskanál szezámolajat, egy kis gerezd zúzott fokhagymát, negyed teáskanál frissen őrölt fekete borsot és egy csipet csilit. Pácoljuk ebben a keverékben a szeleteket néhány (minimum 3) órán keresztül hűtőszekrényben. Egy leheletvékonyan kiolajozott serpenyőben süssük a szeletek mindkét oldalát közepes lángon 4-4 percig lefedve, majd 1-2 percig fedetlenül. Négy evőkanál lisztből, négy evőkanál vízből, egy pici sóval készítsünk panírozó masszát. A szeleteket forgassuk először lisztbe, aztán a panírozó keverékbe, végül pankó morzsába. Bő zsiradékban süssük mindkét oldalukat aranysárgára.
„Tonhal” görögdinnyéből: 700 g hámozott, magszegény, vagy kimagozott dinnyét vágjunk 2×2 cm-es darabokra. Vegyünk elő egy akkora légmentesen zárható dobozt, amiben biztosan kényelmesen elférnek és marad egy kis mozgásterük. Keverjünk össze a dobozban négy-négy evőkanál szójaszószt és rizsecetet, két teáskanál szezámolajat, valamint egy teáskanál hínárpelyhet. Tegyük bele a dinnyedarabokat, zárjuk le a dobozt és finoman rázogassuk össze az ízesítőkkel. Érleljük hűtőszekrényben 8-10 órán keresztül. Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Öntsük le a levet és csak a dinnyekockákat tegyük a tepsire. Süssük 2 órán keresztül, közben egyszer forgassuk át a darabokat, majd emeljük a sütő hőfokát 175°C-ra és süssük további 5 percig. Miután kihűltek a falatok, tegyük egy időre légmentesen zárható dobozban a hűtőszekrénybe. Készítsünk fűszeres, vegán majonézt, ehhez a fogáshoz kb. 3 evőkanálnyira lesz szükségünk. Amikor jól lehűltek, forgassuk bele a dinnyedarabokat és azonnal tálaljuk. Használhatjuk szusihoz, salátához, stb.