A gyapjúpellet különösen hatékony megoldás, mert nemcsak a növények számára nyújt tápanyagot, hanem a talajszerkezet javításában is segít. Emellett biológiailag lebomló anyag, amely hozzájárul a környezetbarát gazdálkodáshoz.
Nem csupán trágyaként, hanem mulcsozó anyag adalékaként is kiválóan használható. Hogyan merült fel annak az ötlete, hogy a gyapjút ilyen módon is hasznosítsák? Milyen út vezetett a gyapjúpellet megszületéséig? Ezekről is kérdeztük dr. Veres Andreát, a Fitowool családi és baráti vállalkozás szakmai vezetőjét.

A kötés családi hagyomány Andreáéknál. A környékükön legeltető juhászoktól megtudta, hogy az utóbbi években nem tudják értékesíteni a gyapjút, és hulladékként is problémát okoz.
Olyan példákat talált, amelyek a gyapjú mulcsszőnyegként vagy gyapjúpellettként való hasznosítását ismerteti. 2020 körül azonban még alig volt kutatási adat a kertészeti és növénytermesztési alkalmazásáról, így kutatóként is izgalmas kihívásként tekintett a témára.
Először a gyapjú-mulcsszőnyeget kezdték el importálni és forgalmazni, de látták, hogy a gyapjú tömeges feldolgozására nem ez lesz a megfelelő út. Szülei volt kertészeti telephelye viszont alkalmasnak tűnt egy kisebb gyapjúpelletet gyártó üzem kialakítására. Hogy belevághassanak, beszerezték a gépeket és a szükséges hatósági engedélyeket.
A gyapjú a nyírás miatt plusz költséget jelent a juhászoknak, hulladékként sem tudják elszállítani a területükről, így sokan keresik meg őket azzal, hogy akár ingyen is odaadnák a gyapjújukat. A szállítási költség miatt elsősorban a környékükről tudnak átvenni gyapjút, és nettó 100 forintot kínálnak érte, ami ugyan alacsonyabb, mint a textilipari felvásárlási ár, de legalább valamelyest csökkenti a gyapjú költségeit.
Mivel nagyon kevés hulladék keletkezik, így a gyártási hatékonyság 90 százalék. Más szervestrágya-pelletekhez viszonyítva viszont az előállítási költség viszonylag magas, mert a gyapjú nehezen kezelhető anyag, és emiatt a gyártás sok kézimunakerőt igényel, nehezen automatizálható a folyamat.
A legtöbb daráló és pelletálógép nem alkalmas a gyapjú feldolgozására – magyarázza Andrea, hozzátéve, hogy édesapja, valamint unokatestvére műszaki szaktudásának eredménye, hogy stabilizálni tudták a termelést. A gyapjúpellet minden alapanyaga hazai forrásból származik, ezzel is támogatják a helyi juhászatokat és a körkörös gazdálkodást.

A termékből két változatot készítenek. Az egyiket paradicsomhoz és zöldségekhez ajánlják, amelyet alginittal egészítettek ki, ezáltal megnövelve a talaj mikroelem-tartalmát. A másik változathoz zeolitot adnak, hogy segítsék a növények ásványianyag-ellátottságát, melyet kifejezetten bogyós gyümölcsökhöz ajánlanak.