Görögdinnye édességek
Dinnyehéjlekvár: három csésze apró darabokra vágott meghámozott dinnyehéjat tegyünk egy tálba, szórjunk rájuk háromnegyed csésze cukrot, jól keverjünk össze és hagyjuk állni néhány órán keresztül. Később, amint levet eresztett tegyük fel főni egy újabb háromnegyed csészényi cukorral, egy kisebb citrom héjával és levével, egy vaníliarúddal, valamint egy csipet fahéjjal és szegfűszeggel. Pároljuk 2 órán keresztül, majd vegyük le a fedőt kb. 15 percre, hogy besűrűsödjön a lekvár. Töltsük sterilizált üvegekbe és tegyük száraz dunsztba.
„Dinnyecukorka”: egy kétliteres fazékban keverjünk össze három csésze vizet és fél teáskanál sót. Adjunk hozzá két csésze apró kockákra vágott dinnyehéjat. Forraljuk fel magas lángon, aztán csökkentsük a hőt közepesre, és főzzük további 10 percig, gyakran kevergetve. Vegyük le a tűzről és szűrjük le a dinnyefalatokat. Egy literes lábasban keverjünk össze egy csésze cukrot, fél csésze citromlevet, egy teáskanál citromhéjat. Keverjük hozzá a lecsepegtetett héjakat. Közepes-alacsony lángon főzzük 15-20 percig -vagy amíg a keverék besűrűsödik-, közben gyakran kevergessük. Hintsünk szét fél csésze cukrot egy sütőpapírral lefedett tálcán, kanalazzuk rá a lecsepegtetett darabokat és fedjük be negyed csésze cukorral. Forgassuk bele jól a cukorba a dinnyedarabokat, majd tálalás előtt hűtsük ki őket teljesen.
A magokról se feledkezzünk meg…
Görögdinnyemag tej: félcsészényi dinnyemagot és 1-2 kimagozott datolyát turmixoljunk 600 ml vízzel.
Pirított dinnyemag: a megmosott és megszárított magokat vonjuk be egyenletesen olíva- vagy avokádóolajjal és szórjunk meg kevés sóval. Terítsük szét egy sütőlapon és süssük 160°C-ra előmelegített sütőben15-20 percig. Öntsük át egy hideg tepsibe, vagy egy hőálló tálcára hűlni. Szórhatjuk levesekre, salátába, vagy csak rágcsáljuk el.