Sült paradicsomszósz (télre is): bármikor készíthetjük, amikor van néhány marék paradicsomunk, amit már nem tudunk frissen elfogyasztani. A megmosott paradicsomokat vágjuk fel és tegyük egy kiolajozott tepsibe. Tegyünk mellé 1 felkarikázott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és süssük meg (kb. 1-1,5 óra). Miután kihűlt, dolgozzuk át paradicsompasszírozón. Öntsük át egy lábasba, forraljuk fel, ha szükséges ízesítsük és sűrítsük mártásosra. Még tűzforrón porciózzuk makulátlanul tiszta üvegekbe, zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, míg kihűlnek. Ha ügyelünk a higiéniára, tartósítószer nélkül is hónapokat kibírnak.
Egy másik umami-bomba, a ketchup.
Ketchup: egy rozsdamentes acélból készült lábaskában keverjünk össze szilikonbevonatú kanállal fél csésze paradicsompürét, fél csésze vizet, 20 g fehérborecetet, 2 teáskanál nádcukrot, fél teáskanál fokhagymaport, fél teáskanál hagymaport, fél teáskanál sót és egy csipet őrölt szegfűborsot. Főzzük 4 percig, folyamatos kevergetés mellett. Öntsük tiszta üvegekbe. Ha frissen óhajtjuk fogyasztani, hagyjuk kihűlni, zárjuk le az üveget, és tegyük hűtőszekrénybe egy rövid időre, hogy összeérjenek az ízei. Ha szeretnénk eltenni későbbre, még tűzforrón palackozzuk és zárjuk le. Ha pedig még biztosabbra szeretnénk menni, tegyük nedves dunsztba.
Ha tehát megsütjük a paradicsomot nemcsak a biológiai értéke növekszik meg, hanem az íze is a fellegekbe repül. Itt az alkalom, hogy kipróbálja.
Görögdinnye: egyetlen magja se vesszen kárba – Magyar Mezőgazdaság
8 szívbarát snack, amit nyugodtan ehetsz késő este is – Magyar Mezőgazdaság