0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Ne forrósodjon át a talajfelület a szőlőben

A szőlő-bor ágazatban évtizedek óta dolgozó szakemberek is elcsodálkoztak a tavalyi éven. Mindig azt hisszük, minket már nem érhet meglepetés, de 2024 minden tekintetben egyedi volt.

A jövőben hasonló évjáratokra lehet számítani, az alkalmazkodáshoz pedig érdemes számba venni a trópusi csemege- és borszőlőtermesztés tapasztalatait.

Az indulás tökéletes volt, májusban és júniusban olyan csapadékmennyiség érkezett és nagyjából akkor, amikor szerettük volna – a fürtök és a bogyók gyönyörűen növekedtek, sőt a vegetáció olyan erős volt, hogy már szinte könyörögtünk volna, kicsit lassuljon a növekedés és valamivel legyen kevesebb csapadék. Aztán júliusban és augusztusban egyáltalán nem esett, és a soha nem érzékelt forróság teljes szárazsággal tetőzött. A nagyon mély és jó talajrészeken a szőlő tökéletesen átvészelte a kritikus időszakot. A köves, vékony termőrétegű területeken viszont, ahol eleve gyenge növekedési erélyű fajtát termesztünk, mint a Szürkebarát, borzasztó rossz állapotba került az állomány.

A dörgicsei ültetvényünkben 8%-os kiszáradást tapasztaltunk, és a teljes mennyiség mazsolaszőlőt produkált, ami egyedileg érdekes, de a megszokott termés 30%-át kaptuk.

A kékszőlők, a Merlot, a Cabernet franc ugyanakkor megköszönték a rendkívüli időjárást, tökéletesen néztek ki, a minőségük minden korábbit toronymagasan felülmúlt: 25 cukorfokot mértünk ott, ahol korábban 20 volt az átlag, és a mennyiség is rendben volt. Dörgicsén a Juhfark, a Zöld veltelíni kiváló minőséget hozott, és a mennyiség is elfogadható lett.

Sok szerves anyagot juttatunk a talajba
Sok szerves anyagot juttatunk a talajba

A 2024-es év bebizonyította, hogy Magyarországon a következő évtizedekben nem lehet biztonsággal szőlőt termeszteni öntözés nélkül. Vitathatatlan, hogy a vegetáció egyes időszakaiban szükség van az öntözésre. Az is biztos, hogy fel kell készülni a klímaváltozásból adódó extrém időjárási körülményekre. Milyen irányba tegyünk változásokat, milyen kísérleteket végezzünk el, és honnan tanuljunk?

Lehet szőlőt termeszteni akár olyan fajtákkal is, amikkel mi rendelkezünk Magyarországon, de a technológiánkat meg kell változtatni, és elsősorban a meleg égövi tapasztalatokat kell hasznosítani, és tanulni a már máshol sikeresen kikísérletezett eredményekből.

Sokat, jó minőségben

A brazíliai São Francisco folyó völgyében a gazdálkodók az 1980-as évektől a balatonboglári szőlész-borász szakemberektől tanulták meg a szőlőtermesztés technológiáját két évtized alatt, és ma is élő kapcsolatot tartanak velünk a közös szakmai tudás elmélyítése érdekében. Ezek az újabb versenytársak nagy felületen egységes jó minőségű szőlőt tudnak ter­meszteni, kimondottan alacsony áron. Bármilyen meglepőnek számít, ma Dél-Amerikában az eddig szőlőtermesztésben ismeretlennek számító Brazília rendelkezik a legjobb feltételekkel.

A brazil mi­nőségi borok 40%-át északon készítik, és a nemzetközi versenyeken is nagyon jól szerepelnek a São Francisco folyó völgyében termelt borok, különösen a gyümölcsös könnyed kategóriában. Ezzel érdekes szakmai tanulságot adnak a hagyományos bortermelő országoknak.
A szerves trágyát és a takaróanyagotegyszerre forgatjuk be
A szerves trágyát és a takaróanyagot egyszerre forgatjuk be

A mai magyar borpiacon megjelenő harmadik világi borok esetében elsősorban az a kérdés, hogy miként tudnak ilyen olcsón jó minőségű borokat kínálni, miközben azt még ide is kell szállítani. Komplex módon kell értékelni a termesztési feltételeiket, amihez szorosan hozzátartozik, hogy az ideális termésnek mondható határt a 8 t/ha hozamnál vagy még ennél is magasabb szinten húzzák meg, és gondos tápanyag-ellátással mindent megadnak a növénynek, a műveleteket pedig mindig időben elvégzik, ha lehet, gépesítve.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: