0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Mit tegyünk a görögdinnye magokkal?

A görögdinnye magok többnyire bosszúságot okoznak. Megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyan eltávolítani, sőt azt is, hogy érdemes elfogyasztani. Van, ahol szuperélelmiszernek számít.

Az édes és lédús görögdinnye sokak számára a nyár igazi ízét jelenti. Ennek a gyümölcsnek, vagy legalábbis néhány fajtájának azonban van egy hátránya: a magok, amelyek jelentősen megnehezítik a tálalását és fogyasztását.

Érdemes szezonban a görögdinnyéből minél többet fogyasztani, mert több mint 90%-ban vízből áll, így hatékonyan hidratálja a szervezetet a forró napokon.

Foto: Pixabay

Tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, káliumot és egy erős antioxidánst, a likopint is. Ez utóbbi támogatja a sejtek védelmét az oxidatív stressz ellen. Vizelethajtó hatással bír, elősegíti az emésztést és alacsony kalóriatartalmú, hiszen  100 gramm mindössze körülbelül 30 kcal. Emiatt gyakran szerepel a fogyókúrás és tisztító étrendekben.

Foto: Pixabay
Tálaláskor viszont meg kell küzdeni a magokkal. Van azonban egy egyszerű módszer, amellyel gyorsan eltávolíthatjuk a magokat és előkészíthetjük a gyümölcsöt fogyasztásra.

Kevesen tudják, hogy a görögdinnye magjai általában egyértelmű vonalak mentén helyezkednek el, az úgynevezett erek mentén a gyümölcshúsban. Ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljunk tőlük, elég a görögdinnyét negyedekre vágni, majd a húsát a magok látható vonalai mentén levágni. Így könnyen elválaszthatjuk a magokat és eltávolíthatjuk azokat a részeket, ahol azok koncentrálódnak.

Így a görögdinnye salátához, partira vagy gyerekeknek való elkészítése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik. Ez a praktikus megoldás különösen jól működik, ha több embernek szeretnénk felszolgálni a gyümölcsöt.

A dinnyemag, mint szuperélelmiszer

Bár a legtöbb ember inkább megszabadul tőlük, érdemes tudni, hogy a görögdinnye magjai teljesen ehetőek. Fehérjét, rostot, vasat, magnéziumot, cinket és egészséges növényi zsírokat tartalmaznak. Kis mennyiségben akár nyersen is fogyaszthatók, de kemény szerkezetük miatt nem minden gyomor emészti meg őket jól.

Foto: Pixabay

Biztonságosabb alternatíva a pörkölésük – hasonlóan a tök- vagy napraforgómagokhoz. Ilyen formában ropogóssá válnak, finom, diós ízük van, és egészséges snackként vagy salátákhoz  kiegészítőként is alkalmasak.

Egyes országokban a görögdinnyemagokat úgynevezett szuperélelmiszereknek tartják, mert  antioxidáns tartalmuknak köszönhetően támogatják az immunrendszert, a bennük található növényi fehérje pedig elősegítheti az izmok regenerálódását. Azonban mértékkel kell fogyasztani őket – különösen gyermekek és érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők figyeljenek a mennyiségre.

Görögdinnye: egyetlen magja se vesszen kárba

Rendhagyó fogások görögdinnyéből: sütve, rántva, hús helyett

Forrás: interia.pl

Magazin ajánló: