Az édes és lédús görögdinnye sokak számára a nyár igazi ízét jelenti. Ennek a gyümölcsnek, vagy legalábbis néhány fajtájának azonban van egy hátránya: a magok, amelyek jelentősen megnehezítik a tálalását és fogyasztását.
Érdemes szezonban a görögdinnyéből minél többet fogyasztani, mert több mint 90%-ban vízből áll, így hatékonyan hidratálja a szervezetet a forró napokon.

Tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, káliumot és egy erős antioxidánst, a likopint is. Ez utóbbi támogatja a sejtek védelmét az oxidatív stressz ellen. Vizelethajtó hatással bír, elősegíti az emésztést és alacsony kalóriatartalmú, hiszen 100 gramm mindössze körülbelül 30 kcal. Emiatt gyakran szerepel a fogyókúrás és tisztító étrendekben.

Kevesen tudják, hogy a görögdinnye magjai általában egyértelmű vonalak mentén helyezkednek el, az úgynevezett erek mentén a gyümölcshúsban. Ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljunk tőlük, elég a görögdinnyét negyedekre vágni, majd a húsát a magok látható vonalai mentén levágni. Így könnyen elválaszthatjuk a magokat és eltávolíthatjuk azokat a részeket, ahol azok koncentrálódnak.
Így a görögdinnye salátához, partira vagy gyerekeknek való elkészítése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik. Ez a praktikus megoldás különösen jól működik, ha több embernek szeretnénk felszolgálni a gyümölcsöt.
A dinnyemag, mint szuperélelmiszer
Bár a legtöbb ember inkább megszabadul tőlük, érdemes tudni, hogy a görögdinnye magjai teljesen ehetőek. Fehérjét, rostot, vasat, magnéziumot, cinket és egészséges növényi zsírokat tartalmaznak. Kis mennyiségben akár nyersen is fogyaszthatók, de kemény szerkezetük miatt nem minden gyomor emészti meg őket jól.

Biztonságosabb alternatíva a pörkölésük – hasonlóan a tök- vagy napraforgómagokhoz. Ilyen formában ropogóssá válnak, finom, diós ízük van, és egészséges snackként vagy salátákhoz kiegészítőként is alkalmasak.
Egyes országokban a görögdinnyemagokat úgynevezett szuperélelmiszereknek tartják, mert antioxidáns tartalmuknak köszönhetően támogatják az immunrendszert, a bennük található növényi fehérje pedig elősegítheti az izmok regenerálódását. Azonban mértékkel kell fogyasztani őket – különösen gyermekek és érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők figyeljenek a mennyiségre.
Görögdinnye: egyetlen magja se vesszen kárba
Rendhagyó fogások görögdinnyéből: sütve, rántva, hús helyett