0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Megdőlt a reggeli kávéfogyasztás mítosza

A kávé kétségkívül az egyik legnépszerűbb ital a világon. Sokan közülünk nem tudják elképzelni a napot egy reggeli csésze kávé nélkül, mert az energiát ad nekünk és produktívabbak leszünk. De valóban így van? Íme egy érdekes kutatás.

Az a meggyőződés, hogy a kávéfogyasztás után produktívabbak leszünk, annyira mélyen gyökerezik a mai emberiségben, hogy az 1950-es években az amerikai munkajogba beépítették a kötelező kávészünetet. Úgy gondolták, hogy ez nagyobb hatékonyságot eredményez a munkavállalók számára.

Mi az igazság? A tudósok megosztottak ebben a kérdésben, a legújabb kutatások pedig új fényt vetnek a kávé energizáló hatásával kapcsolatos sztereotip gondolkodásra.

Foto: Freepik

A kávéban található koffein hatása és az adenozin

A kávé fő stimulánsa a koffein, amely megváltoztatja a sejtek és az adenozin – egy szerves vegyület – közötti interakciót az agyunkban. Az adenozin is felelős az alvási és ébrenléti ciklusunkért és hozzájárul a fáradtság érzéséhez egy aktív nap után. Az adenozin számos biokémiai folyamatban játszik szerepet  és számos neurotranszmitter egyike, amely befolyásolja az alvás komplex viselkedését, különösen az alvás megkezdését.

Míg ébren az adenozin szintje az agyban emelkedik óránként, és ezért úgy gondolják, hogy felelősek az egyre növekvő álmosság szintjéért.

Alvás során viszont az adenozinszintek csökkennek, ezért a tudósok régóta gondolják azt, hogy a magas adenozinszint hatásosan alvást eredményez. Valójában a kávéban, teában található koffein az alvást gátolja azáltal, hogy blokkolja az adenozin hatását az agyban, ami növeli az éberséget.

Foto: Freepik

A reggeli kávé a tudósok szemével

Az ausztráliai Newcastle-i Egyetem kutatócsoportjának vizsgálatai azonban kimutatták, hogy a kávé nem feltétlenül növeli a termelékenységünket. Szerintük az a nézet, hogy a kávé további energiát ad, valójában félreértés.

Ezeknek a kutatóknak a véleménye szerint a kávé valójában ellopja az energiát a nap későbbi óráiból, és tartós fáradtságot okoz. Ez szorosan összefügg az adenozinnal.

Tehát a kávéfogyasztás ugyan lendületet ad nekünk, de a szervezetünk óráról órára egyre fáradtabbá válik, még akkor is, ha nem végzünk nehéz feladatokat, és nem vagyunk fizikailag nagyon aktívak, ezért illúzió azt gondolni, hogy a kávé olyan energiaforrás, amelynek segítségével aznap 200 százalékos teljesítményt nyújthatunk.

Mikor kell kávét inni?

Egyáltalán nem reggel! Érdemes megjegyezni, hogy ha ébredés után továbbra is fáradtnak érezzük magunkat, a reggeli kávé csak rövid ideig segít. Általában körülbelül öt órán keresztül hat.

A koffein ezekben az órákban blokkolja az adenozin hatását a szervezetben, de soha nem szünteti meg azt. Ennek eredményeként, amikor a koffein hatása elmúlik, a fáradtság újra elhatalmasodik, és még erősebben érezzük.

Foto: Freepik
Az adenozin hatásától soha nem menekülhetünk, ezért érdemes jól megtervezni a kávéfogyasztást a nap folyamán.

A fentiek szerint a reggeli kávéfogyasztás egyáltalán nem jó ötlet. Reggel megnő a kortizol – a stressz hormon – szintje, ami képes hatékonyan felébreszteni minket. Ezért a kávéfogyasztást inkább tervezzük későbbre. Ha a koffeint a nap későbbi szakaszában kerül a szervezetünkbe,  amikor a kortizol szintje már jelentősen alacsonyabb és a fáradtság növekszik, akkor képes energiát adni a nap hátralévő részére.

Sparkling coffee: ez a kávé pezsdíthet fel idén nyáron

10 konyhai hulladék, ami valójában tökéletes szépítőszer

Forrás: well.pl

Magazin ajánló: