Turmixgép segítségével házilag is kitűnő rostos ivóleveket készíthetünk, amelyekhez az előbbi gyógynövények teái szolgálhatnak alapléül. Egyre több olyan gyümölcslé kapható már, amelyek nem tartalmaznak tartósítószereket, mesterséges színezéket és aromát, sőt olyanok is vannak, amelyek hozzáadott cukrot sem, de a saját készítésű mégis csak más.
Az otthon készített italok fűszerezését, összetevőit, valamint az alkotórészek arányait saját ízlésünk szerint komponálhatjuk meg. Minden gyümölcsből készíthetünk rostos levet, mosásukat és kimagvalásukat követően. A lédúsabb gyümölcsök kevesebb hígítást igényelnek majd, vagy szinte semmit. Ám a nagyobb szárazanyag-tartalmú, rostban gazdag gyümölcsök hígítás nélkül csak pépesek lesznek a turmixolást követően. A gyümölcspépet felönthetjük vízzel, ám sokkal finomabb ivólevet kapunk, ha az adott gyümölcs ízével harmonizáló gyógyteával hígítjuk a még sűrű gyümölcspépet.

Használhatunk ivóléalapnak csalánteát, ami értékes vértisztító, emellett fejfájást és ízületi fájdalmakat is enyhíthetünk a csalán forrázatával. A hideg csalánteával sokféle gyümölcspépet hígíthatunk, hiszen íze jellegtelen. Használhatjuk alma-, körte-, meggy-, cseresznye-, ribizli-, vagy szamócaléhez.
A kamilla teája kiváló alma hígítására, a csipkebogyót pedig inkább édes gyümölcsökhöz használjunk. Utóbbi esetében ne legyen túl sűrű a lé, hiszen így megmarad a kellemesen savanykás, frissítő alapíze. A csipkebogyó értékes C-vitamin-tartalma könnyen elbomlik, ezért a gyógyteák többségétől eltérően ne forrázzuk, hanem langyos vízben hagyjuk állni egy éjszakán át a felezett csipkebogyókat, és ezt az ázalékot használjuk fel.
Az ánizs ízéhez kísértetiesen hasonlít az édeskömény, emiatt felhasználási területük is hasonló.
A vértisztító és köhögéscsillapító hatású, muskotályos ízű bodzavirág teájához kitűnően illik a szőlő, alma, szilva, vagy a narancs, grapefruit.

A borsmenta karakteres ízű, mentolos főzete szinte minden gyümölcshöz illik, bár itt számítsunk rá, hogy az ital ízében a borsmenta zamata felülkerekedik, bármilyen gyümölccsel is keverjük.
A gyomorerősító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású kamillához az alma, körte és a szilva illik a legjobban, és a készülő rostos levet célszerű citrommal ízesíteni. A citromfű illata és zamata nagyon hasonlít a citroméhoz. Ezért minden olyan teához, rostos léhez keverhetjük, amihez a citrom is illik.
Az étvágyjavító és nyugtató hatású levendulateával a szőlő és a szilva harmonizál leginkább.
Klasszikus limonádé, kiegészítve

A francia limonade, illetve az olasz limonata szóból képzett alak a francia limon, illetve olasz limone (citrom) szóból származik. A limonádénál a szóvég a csokoládé, parádé szavakéhoz hasonlóan képződött. Ez egy citrom és víz alapú hideg ital, ami nagyon sokféleképpen, akár gyógynövényes ízesítéssel is kombinálható.
A klasszikus limonádé hozzávalói: 1 csésze cukor, 1 csésze víz (a sziruphoz) és 1 csésze (körülbelül 6 darab) citrom leve, továbbá 3 csésze víz. A cukrot és a vizet felfőzzuk és sziruppá keverjük. Hozzáadjuk a citromok levét, és elkeverjük vízzel.
Így pár óra szükséges, hogy a gyógynövények íze érezhetővé váljon a limonádéban. Turmixolt, reszelt gyümölcsökkel tovább ízesíthető, így rostosabb ital lesz belőle. Málnát, gyömbért, reszelt almát is lehet hozzátenni, de akar chilis változat is készíthető – ez utóbbi nem gyerekek részére. Cukor helyett a szirup készíthető mézzel is, ez esetben a melegítés kihagyandó, hogy megőrizzük a mézben levő hasznos tápanyagokat.
A limonádék rendszerint citrus (citrom, lime, narancs) alapból készülnek, de számos más növény hozzáadásával is ízesíthetők. Ilyenek a mentafélék, az ánizsizsóp, a méhbalzsam, melyek hazánkban is sikerrel termeszthetők, és dísznövénynek is alkalmasak. A citrusfélék is pótolhatók citromfűvel, citromnáddal.
Ízesíthető még bazsalikommal, mentával, édesíthetjük lekvárral is. Van, aki egy kis uborkalevet és uborkaszeleteket tesz hozzá. Az idénygyümölcsök is jól illenek a limonádéhoz, így málnával, ribizlivel vagy áfonyával is ízesíthető. Kevés bodza- vagy más szörp is kerülhet bele. A limonádékat szódavízzel, szénsavmentes vízzel, jéggel vagy jégkásával is kínálhatjuk.