Spanyolország friss gyümölcs- és zöldségimportja 2025 első félévében 9%-kal nőtt mennyiségben és 14%-kal értékben, ez összesen 2,4 millió tonnát és 2.956 millió eurót jelent, így továbbra is folytatódik az elmúlt évek emelkedő tendenciája – derül ki a Spanyol Gyümölcs-, Zöldség-, Virág- és Élőnövénytermelők és -exportőrök Szövetsége (FEPEX) által feldolgozott, a Vám- és Különadók Főosztályától származó adatokból – írja a hortoinfo.es.
Zöldségek
A FEPEX szerint a zöldségimport 2025. január és június között 1,2 millió tonnát tett ki, ami 11%-os növekedést jelent 2024 azonos időszakához képest. Az értékük 897 millió euróra emelkedett, ez 6%-os növekedést jelent.

A burgonya továbbra is az első helyet foglalja el nemcsak a zöldségek, hanem az összes importált termék között: 737.480 tonnával 7%-os növekedést ért el az előző évhez képest, ugyanakkor az értéke ugyanilyen arányban csökkent, így 306 millió euróra rúgott.
A vöröshagyma a második helyen áll a zöldségek importja terén, jelentős, 32%-os mennyiségi növekedéssel (121.360 tonna) és 14%-os értéknövekedéssel (70 millió euró).
Gyümölcsök

A gyümölcsimport 1,2 millió tonnát és 2.058 millió eurót ért el, ami 7%-os mennyiségi és 19%-os értékbeli növekedést jelent. A FEPEX szerint az importált gyümölcsök átlagára 11%-kal emelkedett, és jelenleg 1,7 euró/kg.
A banán, amely hagyományosan az első helyet foglalja el a spanyol importgyümölcsök között, 211.288 tonnával és 148 millió euróval továbbra is vezet. Ugyanakkor jelentősen nőtt az avokádó behozatala, amely a második legnagyobb mennyiségben importált gyümölccsé vált (147.063 tonna, +24%), értékben viszont az első helyre került: 327 millió euróval, ami 17%-os növekedést jelent.
A harmadik helyet az alma foglalja el, amelynek importja enyhe, 3%-os visszaesést mutatott az első félévben (100.544 tonna), míg az értéke 4%-kal nőtt, elérve a 111 millió eurót.