0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 4.

Az egyik gyógyír, a másik kinyír! Gyűjts gyógynövényt, de okosan!

Ha szeretnél gyógynövényeket gyűjteni és feldolgozni hobbi szinten, megmutatjuk hogyan vágj bele. Komsa Ildikó fitoterapeutával beszélgetünk arról, mit kell ahhoz, hogy magadnak készíthess meghűlés elleni mézet, vagy épp vérnyomáscsökkentő cseppeket.

Egyre népszerűbb a gyógynövénygyűjtés. Mit tanácsolsz azoknak, akik kezdőként szeretnének belevágni ebbe az egészséges, akár túrázással is egybeköthető hobbiba?

– Az első és legfontosabb lépés a növényismeret. Fel kell tudni ismeri a gyógynövényeket, ismerni kell, hogy melyik részük mire jó és hogyan lehet belőlük készíteni gyógynövényes terményeket. Csak ezen alapismeretek elsajátítása után érdemes elindulni gyűjteni. Emellett fontos betartani az alapszabályokat is: tiszta helyről gyűjtsünk, és hagyjunk a természetnek is – a növények legkevesebb 20-30%-át hagyjuk meg az élőhelyén.

Miért ennyire fontos a pontos azonosítás?

Hazánkban is vannak kifejezetten veszélyes növények. Például a foltos bürök hiába hasonlít a petrezselyemre, légzésleállást okoz. Vagy akár említhetem az ismert és kedvelt orbáncfüvet, mely fényérzékenyítő hatóanyagot tartalmaz – a Napon égésszerű bőrtüneteket okozhat.

Mit kell tudnunk a jogi háttérről? Bárhol gyűjthetünk gyógynövényeket?

Az 1996. évi 53. törvény szabályozza ezt. Védett területen tilos gyűjteni, magánterületen engedélyt kell kérni, állami erdőben pedig csak saját célra lehet gyűjteni naponta maximum 2 kilót. Mindig tájékozódjunk előre, és tartsuk tiszteletben a természetet.

Pár egyszerűbb példát említenél, melyeket kedvelnek a hobbi gyógynövénygyűjtők is?

– A fiatal csalánlevelek kiválóak vizelethajtóként tavaszi tisztítókúrákhoz, de a konyhában is megállják a helyüket. Spenóthoz hasonlóan főzhetjük, levesekbe, húsgombóc mellé, vagy zöld turmixba is kiváló. A feldolgozás előtt roncsolni kell, párolni vagy turmixolni, így megszűnik a csípő hatás.

De említhetem a lándzsás útifüvet is, mely a légúti betegségek ellenszere, mézben áztatva házi szirupként is kiváló és főzeléknek is elkészíthető. A vérfű íze a zöld dióra emlékeztet, vérzéscsillapító hatású, salátákba is tehetjük. A fekete bodza terméséből lekvár, szörp készülhet, de csak akkor szabad fogyasztani, ha teljesen érett, mert egyébként mérgező.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu