0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 11.

Kápia exportra: prémium minőség, nyomott árak

Molnár Sándor Balkányban a görögdinnye javára szűkítette paprikatermesztő területét. Idén bő 2 hektáron termeszt exportra kápiapaprikát, és a piac dönti el, hoz-e annyi jövedelmet, ami arányban áll a munkával és befektetéssel.

A legjobb eredményhez elengedhetetlen az intenzív technológia: fekete fóliával takart bakhátakon, csepegtető öntözéssel, tápoldatozással termeszti Molnár Sándor a kápiát. A bakhátakon ikersorokba ültetnek, 25 × 34 centiméter tenyészterülettel. Idén húsvétkor palántáztak, majd az alagútvázra fátyolfóliát húztak, és a takarást a viszonylag hűvös tavasz miatt csak május 20-25. táján szedték le.

Fotó: MMG archív

Amit lehet, gépesített a kertész, de még így is sok kézi munkát igényel a paprika termesztése, a takarás eltávolítása után legalább négyszer kötözik a növényeket, beigazítják a bakhátak mellett kiépített kordon közé (kétméterenként leütött karók közt négy szinten húznak ki huzalokat).

Az öntözés, tápoldatozás, növényvédelem, gyomlálás, kapálás folyamatos, majd a beérett paprikákat kézzel szedik. Hetenként mennek végig az állományon, ez a 30-35 embernek nagyjából három napig tart.

Ennél ritkábban nem lehet szedni, mert a túlérett kápián a sok cukortól apró fehér foltok jelenhetnek meg, amitől romlik a tárolhatósága, és persze szintén csak másodosztályú lehet. Hektáronként legalább tíz ember kell, hogy minden munkafolyamatot időben elvégezzenek, a munkaerőt Molnár Sándor 20-30 kilométeres körzetből toborozza.

Fagyokig szednek, az akkor még be nem érett zöld terméseket konzervüzemek veszik meg. A növényi maradványokat pedig lezúzzák és beforgatják a talajba.

A paprikatermesztés sikerének egyik feltétele a vetésváltás a fuzáriumfertőzés elkerülése érdekében. A talajban élő gombák visszaszorítására léteznek hatékony biokészítmények, Molnár Sándor szerint azonban teljes biztonságot a 6-8, vagy inkább 10 éves vetésforgó ad.

Előnyös lenne a párásító öntözés

Intenzív technológiával a termesztési költség 10 millió forint fölött van hektáronként, ezért lenne szükség huzamosan az 500 forinthoz közeli kilónkénti átvételi árra

Kútból öntöznek, és a csepegtetéssel kielégíthető a paprika víz- és tápanyag­igénye a tenyészidőszakban, ám az extrém meleg miatti légköri aszályban előnyös lenne a párásító öntözés. Ez persze tovább növelné a termesztési költséget, ami már anélkül is meghaladja a hektáronkénti 10 millió forintot.

És itt térünk vissza arra, miért gondolja Molnár Sándor szükségesnek a piaci fordulatot ahhoz, hogy hosszú távon tervezzen a kápiapaprikával. Bár évek óta szállít ugyanannak a kereskedőnek, és tökéletesen megfelel az elvárásoknak, az értékesítési ár nem követi le a költségek növekedését. Eközben az input­anyagok (gázolaj, növényvédő szer, műtrágya) árai megugrottak, rohamosan nő a munkabér, a rárakódó járulékok lassan az egekbe szöknek.

A kertész tapasztalatai szerint a szezonkezdeti kilónkénti 550 forintos ár legföljebb egy-két beszállításig él, utána viszont mélyrepülés következik, hirtelen akár 30-40%-ot is esik (sőt korábban még többet), és tavaly egészen 330 forintig csökkent.

Elfogadhatatlan, hogy ezen az áron keljen el a termés zöme, hiszen a termesztési költség idén akár a 250 forintot is elérheti kilónként a teljes termésre vonatkoztatva, miközben annak egy részéért (másodosztály) a minősége miatt kb. 150 forintot adnak.

Bár ősszel ismét emelkedik az ár, de csak hetente legföljebb 10-20 forintot. Molnár Sándor szerint körülbelül 480 forintos ár esetén hozhatna tisztességes jövedelmet a termelőknek. Ő bízik a változásban, hiszen mindene megvan, hogy kápiát termeljen a legigényesebb fogyasztóknak is.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: