Rögös úton vált szuperétellé
Magas zsírtartalma miatt sokáig mellőzött volt, míg rá nem jöttek, hogy egyrészt félreismerték a zsírt, másrészt kiderült, hogy az avokádó zsírjai kifejezetten jótékonyak. Azután az avokádó megkapta megérdemelt címét és az egészséges táplálkozás szimbólumává vált. Például a következők okán.
- Jóllakottá tesz
Zsír- és rosttartalma lassítja a gyomor kiürülését, ezáltal hosszabb ideig tartja fenn a jóllakottság kellemes érzetét és késlelteti az éhség visszatérését. Mivel cukortartalma gyakorlatilag jelképes, nem okoz irreális vércukorszint-emelkedést. Így elmarad az étkezést más esetekben hamarosan követő „farkaséhség”, amikor sürgetést érzünk arra, hogy újból rengeteg „gyorscukrot” vegyünk magunkhoz.
- Támogatja az ideális testtömeg elérését és megtartását
Rendszeres fogyasztása segíthet az egészséges testsúly fenntartásában. Alapvetően téves az a feltevés, hogy a zsír fogyasztása elhízást okoz. A jó minőségű zsiradékok fogyasztása kifejezetten segít a testtömegszabályozásban. Mellesleg az avokádó az egészséges zsírok mellett rostokat is tartalmaz. Vízben oldódó rostjai lelassítják az emésztést és a szénhidrátok felszívódását, a vízben nem oldódó élelmi rostjai pedig a széklet térfogatát megnövelve segítik annak könnyedén történő ürítését.
- Szívbarát
- Csökkenti a vércukorszint hullámzását
Már napi fél avokádó segít korlátozni a vércukor-és az inzulinszint emelkedését. Ezen felül csökkentheti a hasi zsír mennyiségét, mely összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával.
- Üzemanyag a mikrobiótának
A bélrendszer sok billió mikroorganizmus otthona. Az egészséges és változatos bélmikrobióta támogatja a kórokozók elleni védekezést, segít leküzdeni a gyulladásokat, megalapozni a derűs hangulatot és védelmet nyújt a krónikus betegségekkel szemben.
- Okosabbá tesz
Értékes forrása a luteinnek, ami nemcsak a látás szempontjából fontos, hanem a kognitív funkciókat is javítja. Az agynak óriási szüksége van egészséges zsírokra azért, hogy a lehető legjobb teljesítményre legyen képes. Az avokádó képes biztosítani a létfontosságú omega-3 zsírsavakat, folátot, K-vitamint, és luteint, ezáltal fokozni tudja az agy teljesítményét, illetve csökkenti a neurodegeneratív rendellenességek, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
- Erősíti a látást
Fitonutriensei, az imént említett lutein és a zeaxantin segítenek a látás finomhangolásában. A kutatások szerint a lutein felszívódása az avokádóból sokkal jobb, mint a lutein-kiegészítőkkel történő pótlás, ami valószínűleg a gyümölcsben található egészséges zsíroknak köszönhető. Az avokádóban található karotinoidok 90 százaléka képes átjutni a vér-agy gáton, így hatékonyan védik az agyat és felhalmozódnak a szemben.