0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 12.

Ismeri az aligátorkörtét? Szívbarát, okosabbá tesz, jót tesz a látásnak…

Bőre zöld és rücskös, az alakja pedig általában tényleg emlékeztet a körtéére. Az egyik legértékesebb gyümölcs, mondhatjuk úgy is, hogy szupertáplálék.
  • Mozgékonyan tartja az ízületeket

A lutein kedvező hatásai azonban még nem értek véget, ugyanis még a porcokat is segít megvédeni. Ezzel támogatja ízületeink egészségének megőrzését. Ráadásul az avokádó képes csökkenti a gyulladást, valamint az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat.

  • Védi a csontokat
Az avokádóban található K-vitamin, magnézium és folát fontos szerepet játszik a csontképződésben és a csontritkulás megelőzésében
  • Antikarcinogén hatás

A krónikus gyulladás egyik nemkívánatos következménye a rák. Az avokádó rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, mivel antioxidánsai (E-vitamin, C-vitamin, karotinoidok) csökkentik az oxidatív stresszt.

Hogyan fogyasszuk?

Az avokádó enyhe, szinte már semleges íze lehetővé teszi, hogy gond nélkül belekerülhessen édes és sós jellegű ételekbe is. Íme néhány ötlet:

  • Fektessünk avokádószeleteket a szendvicsekre
  • Készítsünk guacamole-t pirítósra
  • Vágjuk kockákra és gazdagítsuk vele a salátánkat
  • Turmixoljuk össze és használjuk salátaöntetként
  • Apróra vágva tortilla tölteléknek is remek
  • Keverjük gyümölcsturmixunkba
  • Fantasztikus alapot szolgáltat csokipuding, energiabombák, fagylalt, stb. készítésénél. Turmixoljunk össze egy nagy, érett, megtisztított avokádót fél csésze kakaóporral, fél csésze juharsziruppal és 1 teáskanál vaníliaesszenciával, és pillanatok múlva pompás csokoládékrémet nyalogathatunk.
  • Használható vaj helyett süteményekben. Brownie-k és cupcake-ek receptjeiben minden evőkanál vajat cseréljünk fél evőkanál pépesített avokádóra.
  • Helyettesítheti a majonézt: készítsünk bele a turmixgépünk kelyhébe fél csésze natúr szójatejet, 1 meghámozott, kimagozott és feldarabolt avokádót, 2-3 teáskanál alma- vagy fehérborecetet, valamint fél teáskanál sót. Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd csorgassunk hozzá keverés közben fél csésze olívaolajat. Tálalás előtt ajánlott hűteni 1 órán keresztül. Ízlés szerint ízesíthető, és hasonlóan használható, mint a hagyományos majonéz.
avokádó és tojás
Fotó: Foodie Factor , Pexels

Az avokádó jövője

A Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő dolgokat fedeztek fel az avokádó múltjában, melyekről néhány hónapja publikált tanulmányukban is beszámoltak. És ami szerintük nemcsak a jelenünk számára lehet fontos, hanem minden bizonnyal a jövőnk, különösen az avokádó jövője szempontjából is az. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy Közép-Amerikában már 11000 évvel ezelőtt is termesztettek avokádót, és feltételezik, hogy már 7500 évvel ezelőtt elkezdték szándékosan kiválogatni a kívánatosabb tulajdonságú (nagyobb méretű, vastagabb héjú) avokádókat. A magok méretének növekedése szerintük erre utal. A nyugat-hondurasi El Gigante lelőhely -ami egyébként az avokádótermesztés egy különösen ősi helyszíne- azonban másról is árulkodott. Mégpedig arról, hogy

az avokádót hamarabb fogták termesztésbe és kezdték nemesíteni, mint a kukoricát.

Ez a meglepő felfedezés alapjaiban megváltoztatja a mezoamerikai mezőgazdaságról alkotott elképzeléseinket, mivel korábban úgy hittük, a kukorica változtatta a gyűjtögetőket földművesekké. A tanulmány készítői bizonyítottnak vélik, hogy az ősi hondurasiak már azelőtt földművelők voltak, hogy a kukorica termesztése képbe került volna. Továbbá a kutatás lehetővé teszi az ősi fatermelés megismerését, illetve a megtalált avokádómaradványok fontos genetikai információforrást jelentenek, és hasznosnak bizonyulhatnak a klímaváltozás szorongatásai miatt. Jelenleg mintegy 90%-ban egyetlen fajta, a Hass avokádó uralja a piacot, amelyet elsősorban klónozott populációkból termesztenek, és ez  a betegségekkel és az éghajlatváltozással szembeni sebezhetősége miatt nagyfokú aggodalomra ad okot. Mivel az emberek évezredek óta sikeresen szaporították az avokádót magról, sokkal nagyobb genetikai sokféleséget teremtve, ezzel a módszerrel sikeresebben találhatunk majd olyan új fajtákat, amelyek jobban tudnak alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz.

Az avokádó harcol a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a cukorbetegség kialakulása ellen.

Támogatja látásunk, aktivitásunk és kognitív funkcióink minél tovább történő megőrzését. Táplálja a mikrobiótánkat. Védi a szervezetet az oxidatív stressz, illetve annak következményei ellen. És egy cseppet sem unalmas.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: