0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 15.

SebiTanya, azaz a Sebestyén családi gazdaság

A Sebestyén családi gazdálkodás 1995-ben indult, mikor is Sebestyén Zsolt apósa kivált a téeszből. Volt négy magyartarka tehene, Zsolték is vettek melléjük további négyet, ezzel az állatlétszámmal vágtak bele az állattartásba.

Van egy kistermelői húsfeldolgozó üzemünk is, ami három éve készült el. Ez egy komoly beruházás volt, 30 x 7 méteres az épület, melynek tetőterére lakást tervezünk kiépíteni, illetve az épület elején kialakítottunk egy helyiséget, ahol a feldolgozott hústermékeket és a sajtokat értékesítjük. A húsüzemben van kettő hűtőkamra, füstölő, feldolgozó helyiség: kolbászokat, szalámikat, kenőmájast, hurkát stb. állítunk elő.

Fotók: Sebestyén Zsolt

Ezeken kívül van gépszínünk, műhelyünk, sajtkonyhánk, tejházunk, karámrendszerünk, silótereink, szénapajtánk, valamint trágyatárolónk is. További fejlesztéseket nem tervezünk, inkább a meglévő rendszerünket finomítgatjuk. Munka van bőven, nehézségek időnként mindenhol adódnak, de a gazdaságunknak, úgy gondolom, így működnie kell.

Hogy épül fel a családi gazdaság?

– Jelenleg 150 hektár földterület áll rendelkezésünkre, amiből 50-60 hektár bérelt terület, a többi saját tulajdonunkban van. Szántóterület ebből 100 hektár, rét pedig 50 hektár.

Fotók: Sebestyén Zsolt
Családi gazdaságunk két szervesen összefonódó részből áll: egy egységet képez apósom és nagyfiam, egy további egységet pedig feleségem, két kisebb fiam és jómagam.

Az apróbb, „mindenes” munkákban pedig egy helyi nyugdíjas bácsi segít nekünk alkalmazottként. Apósom készül a gazdaságátadásra nagyfiam részére, várjuk a pályázatot ehhez a projekthez.

Hogyan jellemezné most a gazdaságot?

– Időközben a magyartarka-húsállományt felszámoltuk, bivalyok vannak helyettük, melyeket a saját üzemünkben fogunk feldolgozni. Jelenleg 40 tehenet fejünk, ezek közül még 8-10 holstein-fríz tehén, de selejtezést követően magyartarka tehenek fogják átvenni a helyüket. Úgy tapasztaljuk, hogy a mi tartási és takarmányozási rendszerünkkel nem termel több tejet a holstein-fríz, tehát nincs kérdés a fajtát illetően. A termékenyítést mindig bikával oldjuk meg, természetesen magyartarka tenyészbikával.

Fotók: Sebestyén Zsolt

Mi az üszőt, bikát egyaránt felneveljük, az üszők jelentik az utánpótlást, a bikák pedig vágásra kerülnek. A gazdaságunkban összesen közel 100 magyartarka szarvasmarha, 30 nóniusz ló, továbbá összesen 50-60 db magyar nagyfehér, duroc és mangalica sertés található, valamint komondor és mudi kutyák látják el őrző-védő feladatukat.

A takarmányozási és tartási módszert kérem röviden mutassa be!

– Nálunk jó kondícióban vannak tartva a jószágok, kiváló minőségű kukoricaszilázst, lucernaszenázst, roppantott kukoricát, árpadarát, búzadarát, lucernaszénát kapnak a marhák. A takarmányt teljes egészében magunk állítjuk elő és keverőkocsiban készítem elő, napi egyszer reggelente osztom ki.

Premixet, valamint szóját nem használunk, arany középutat próbálunk megcélozni: ne legyen költséges, de ne is legyenek a tehenek „kizsigerelve”. Tejünk beltartalmi értékei meghálálják ezt, kiváló tejzsír- (4,5%) és tejfehérje (3,6%)-értékeink vannak. Három hónapja a tejipar szerződését ideiglenesen felmondtuk, jelenleg az összes tejünk 30 százalékát dolgozzuk fel, a sajtkészítésből fennmaradó heti 2000 liter tejünket pedig az Élő Bolygó Tanya viszi el. Mi még antibiotikumot sem használunk, a tőgygyulladásokat is gondos kifejéssel kezeljük. Napi tejünk 18 liter körül alakul, de ezt jó kondícióban lévő, egészséges tehenektől kapjuk.

Nálunk korcsoporttól függetlenül ugyanazt a takarmánykeveréket és ad libitum lucernaszénát kapják a jószágok.
Fotók: Sebestyén Zsolt

A hízóbikákkal külön etetünk még ad libitum abrakot is, így tehát nincs túlbonyolítva a takarmányozás metodikája. Egy tehén átlagos napi adagja a következő szerint alakul: 5-6 kilogramm roppantott kukorica, 3-4 kilogramm árpa vagy búzadara, ezen felül nyalósóhoz is hozzáférnek az állatok. A vemhes üszők és a vemhes apasztott tehenek egy kb. 0,5 hektáros kifutót tudnak használni, a többi korcsoport kizárólag istállóban van. A borjakat egyedi tartásrendszerben tartjuk, tejporral itatjuk őket, választás után vegyes ivarú csoportokba rendezve az istállóba kerülnek, kb. 250 kilogrammos korukig. Ezután ivar szerint további csoportokba szeparáljuk őket.

Egy virágzó gazdaság a Tekeres-völgyben

Igmándi Sajtműhely: a lipicaitól a magyar tarkáig

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: