0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 21.

Hogyan használhatjuk az erdők kincseit?

A Soproni Egyetem szervezésében járták körül az előadók az erdőkertek, agrárerdészetek szerepét, az erdei melléktermékek értékesítésének lehetőségeit, három fő termék köré csoportosítva.

A gyümölcsök, a szarvasgomba és a méz egyaránt köthető az erdőkhöz.

Különösen a klímaváltozás következtében nő meg az árnyékolás szerepe a mezőgazdasági termelésben, ezt használják ki az erdőkertek vagy az agroerdészetek. Előbbiben gyümölcsöt vagy zöldséget, utóbbiban szántóföldi növényeket, állatokat is nevelnek eltervezett rendben. A másik oldalról az erdei vadgyümölcsök érdemelnek figyelmet, mint a som a galagonya, a kökény, a berkenyék. A változatos és többszintű növényállomány kedvezőbb mikroklímát teremt, a növények védik és támogatják egymást, valamint a talajélet is kedvezőbb, kialakul a mikorrhizakapcsolat a fák és a gombék között. Ezek a kedvező hatások fokozódnak, ha nem sorokban termesztünk, hanem hagyjuk a gyümölcsfákat maguktól szaporodni, és a jól fejlődő magoncot oltjuk be nemes fajtával.

Különleges gyümölcsök

Különösen a bogyós gyümölcsök termesztésére van kritikus hatással a globális fölmelegedés, és az első kísérletek szerint árnyékolva jobban fejlődnek. Fertődön azonban az is hamar kiderült, hogy a túlzott árnyékolás sem jó, mert akkor csökken a málna sarjhozama, nem érnek be a vesszők. Ráadásul üzemi méretekben a gépesítést is meg kell oldani, hiszen egyre nehezebb munkaerőt találni.

Szántóföldeken mezővédő erdősávokat, kis erdőfoltokat kellene létrehozni, ahol értékes melléktermékek születhetnek, az erdőfolt pedig jótékonyan hat a környező növényállományra, élőhelyet ad hasznos állatoknak, megporzó rovaroknak, ragadozó madaraknak.

Az erdei gyümölcsök értékes alapanyagok a pálinkafőzdék számára.

Különleges feldolgozási mód a liofilizálás, amivel a gyorsfagyasztáshoz hasonlóan 80-100 százalékban megmaradnak a gyümölcsök antoxidáns anyagai. A Soproni Egyetem vizsgálatai szerint aszalás után 60-80, szárítás után pedig 40-60 százalék marad meg belőlük. A módszer hátránya, hogy drága berendezés és sok energia kell hozzá, de megújuló energiával, például biogázüzemben termelt árammal gazdaságos lehet. A liofilizált termékek tárolásához pedig nem szükséges további energiafelhasználás.

Kisüzemben pedig sokféleképp feldolgozhatók a gyümölcsök: a lekvár, nyers lekvár, befőtt, ecet, pálinka csak néhány példa közülük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: