0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 24.

Ha vasárnap, akkor vásárnap

Mára a vidék újra felértékelődött. Sokan vágynak a nyugodt, autentikus életre, és ennek kétségtelenül főszereplői a helyi termékek. Mert ki ne szeretné a vidék ízeit, zamatait, az igazi kézműves portékákat?
Kizárólag helyi termelők, vagy távolabbról érkezők is árusíthatnak? Milyen portékával lehet ide érkezni?

– Elsősorban a faluban akartunk lehetőséget teremteni a termelőknek, de aztán úgy alakult, hogy a környező településekről, mintegy ötven kilométer sugarú körön belülről érkeztek árusok. Célunk, hogy minél változatosabb és értékesebb termékpalettával találkozzanak a vásárlók. De figyelnünk kell egyes árusok védelmére is, hiszen például három méz­árus vagy négy egyforma árukészlettel bíró hentes nem jó együttállás. De az kijelenthető, hogy nem az árusok számának növelése az elsődleges célunk.

A közösségi oldalaknak is hála, szerencsére sok helyről érkezik a vásárlóközönség, még a szomszédos vármegyéken túlról is jönnek kifejezetten a szalafői vásárnapra. Ha pedig már itt vannak, ebédelnek, kávéznak és bejárják a környéket.

Az itt pihenő turisták nagyon örülnek a rendkívüli beszerzési lehetőségnek, és persze mi is nekik. Azt hiszem, nyugodt szívvel kijelenthetem, olykor túlságosan is népszerű a piac. Persze más a helyzet a tél közepén, vagy az iskolai szünetekben, de már többször megtörtént, hogy korlátozásokat kellett bevezetnünk a családias és barátságos hangulat megtartásáért vagy, hogy a falun keresztüli közlekedés akadálymentesen mehessen. Egy biztos, sokan nagyon szeretik a mi kis falunk piacát, a vásárlók és a vásárosok egyaránt.

Ez a piac az egész falu érdeme
Ez a piac az egész falu érdeme
Fotó: Bella Huba
Mit gondol, valóban egyre népszerűbbek a kézműves, helyi termékek a vásárlók körében?

– A helyi termékek alkotják a piac alapját, imádják a vásárlók az Őrség és a környék portékáit. Ma rendkívül trendi piaci, helyi árut adni ajándékba, de saját használatra is sokan itt szerzik be a finomságokat, vannak, akik otthonra készleteket halmoznak fel a következő látogatásukig. Úgy látom, hogy napjainkra a vidék újra felértékelődött, sokan vágynak az itteni életre és ennek egyik aspektusa a helyi termékek iránti érdeklődés.

Ki ne szeretné a vidék ízét, zamatát, az igazi kézműves portékákat, vagy csak beszélgetésbe elegyedni a helyiekkel, akiknek mindig van idejük és egy érdekes történetük.

Arról pedig hosszasan beszélhetnénk, hogy a termelői piacokon kapható termékek mennyire egészségesek. A vásárlók tisztában vannak azzal, hogy honnan származnak, hogyan készülnek, az egész termelési, készítési folyamat nyomon követhető, valóban az ültetéstől az asztalig.

Milyen piacot érintő célokat, illetve fejlesztéseket tűztek ki a jövőben?

– Mindig vannak terveink, amiknek megvalósítását próbáljuk lehetőségeinkhez igazítani. Ugyanakkor nagyon fontos megőrizni a családias és barátságos hangulatot, Szalafő, a mi kis mesefalunk báját. Azt tudom javasolni, hogy aki csak teheti, látogasson el hozzánk, és legyenek részesei ennek a csodának – zárta gondolatait Molnár Márk.

Vissza a jövőbe – út a regeneratív gazdálkodáshoz

Termesztéstől a termelésig – gyártási dilemmák

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság