0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 24.

A klímaváltozás nyertese lehet a földimogyoró

Reneszánszát éli hazánkban a földimogyoró. Termesztése mellett szól, hogy jól viseli a szárazságot, nincsenek károsítói, és pillangós növényként képes a levegő nitrogénjét hasznosítani. Terjedésének feltétele azonban a feldolgozókapacitás kiépítése.

A földimogyorót az 1950-60-70-es években mintegy 400 hektáron termesztettük, majd amikor elindult a gépesíthető kultúrák kora, és állandósult a kukorica, búza, napraforgó, repce vetésforgó, visszaszorult a területe. A klímaváltozás kapcsán került újra képbe.

Balla Zoltán 13 éve kezdett el foglalkozni vele Nagy János professzor javaslatára, mert már akkor látszott, hogy az egyre szárazabb nyarak és a hektikus csapadékeloszlás miatt az ország sok területén újra kell gondolni a vetésforgó összeállítását.

Balla Zoltán nemesít is, és fajtáinak a vetőmag-forgalmazását is kezében tartja
Fotó: Rimóczi Irén
„A földimogyoró előnye, hogy az általában aszályos időszakban még nem virágzik, így azt könnyebben elviseli. Rövid 120-130 napos tenyészidejének köszönhetően pedig akár június eleji vetésből szeptember végén betakarítható termést ad.” , magyarázta a szakember az OMÉK-on.

A Balla Zoltán által nemesített fajtákkal, és a zákányszéki Kővári családdal közösen kidolgozott technológiával hektáronként 2,5-3 tonna termés érhető el. A földimogyoró termesztéséhez laza homokos területet célszerű választani, hiszen abból könnyen kiszedhetők a talajban kifejlődő hüvelyek. Betakarítás kétmenetes, először kifordítják a bakhátakból a töveket és a szántóföldön hagyják száradni 5-6 napig, majd speciális kombájn lecsépelni a gyökerekről az akkor még 26-28 százalék nedvességtartalmú hüvelyeket.

A földimogyoró jól viseli a szárazságot, felszedéséhez azonban speciális kombájnra van szükség
Fotó: Rimóczi Irén

Jó előveteménye a burgonya vagy a szántóföldi zöldségfélék, kivéve az ipari paradicsomot, annak esetében ugyanis vélhetően valamelyik gyomirtó szer maradéka rontja a mogyoró teljesítményét. A növényápolás sorközművelésből és az öntözésből áll, mert bár elviseli a szárazságot, a mogyoró is meghálálja és nagyon jól hasznosítja a vizet. Szerves trágyát nem szerencsés alá kijuttatni, mert a benne lévő károsítók megrághatják a földben képződő hüvelyeket.

Pillangós növényként amúgy is kevesebb tápanyagot kell neki adagolni, mert a gyökérgümőiben élő Rhizobium baktériumok képesek megkötni és hasznosítani a levegő nitrogénjét. Betakarításkor pedig a kombájn a megszárat szárat, lombot összetörve hagyja a területen, ami mint száraz zöldtárgya a tavaszi vetőágykészítéskor visszakerül a talajba. Emellett a gümőkkel teli gyökér is ott marad, szintén javítja a talaj tápanyagszintjét. Talán ennek is köszönhető, hogy a földimogyoró három-négy évig jól viseli a monokultúrát.

Egy doktori dolgozat témájaként azt is vizsgálják, hogy milyen hatásokkal járna, mennyivel több nitrogént hagyna a területen, ha Rhizobiummal beoltott vetőmagot vetnének.

A jelenlegi bő 20 hektáros üzemi felületét Balla Zoltán műveli a Kővári családdal. A szakember nemesít is, és a pozitív tömegszelekcióval született fajták vetőmag-termelését, -forgalmazását is saját kézben tartja. Emellett a termésből földimogyoró-olajat készít. Száz kilogramm kibontott szemből 47 liter hidegen sajtolt olajat nyernek.

A földimogyoró beépítése a vetésforgóba a homoktalajon gazdálkodók számára vitathatatlan előnyökkel jár. A betakarításához azonban mindenképp szükség van speciális kombájnra, a termőterület növelésével párhuzamosan pedig elengedhetetlen a feldolgozóipari kapacitás kiépítése.

Ha pedig mindez iparszerű méretben sikerül, a fogyasztók bővebb köre is jól járhat, hiszen még nagyobb mennyiségben lesz elérhető a friss, prémium minőségű pirított földimogyoró, valamint hidegen sajtolt földimogyoró-olaj a Magyar Földimogyoró kínálatában.  A földimogyoró-termékek rendszeres fogyasztása pedig bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miközben gazdagok fehérjében és vitaminokban.

A földimogyoró rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket
Fotó: Rimóczi Irén

A mogyoró termesztése és az éghajlatváltozás

A 6 legegészségesebb desszert, aminek még a dietetikusok is zöld utat adnak

Forrás: magyarmezogazdasag.hu