Őszi megfázás ellen kakukkfű tea
A kakukkfű a csipkebogyó mellett az egyik legnagyszerűbb immunerősítő és köhögéscsillapító gyógynövényünk, az őszi megfázások egyik legjobb természetes ellenszere.
Tökéletes teához vagy finom aromája miatt akár a főzéshez is, hiszen serkenti az étvágyat és az emésztést. Nem csak az olasz konyha, jusson eszünkbe, különböző húsok, halak, levesek, szószok ízesítője lehet, de kenőmájasr vagy májgombócot is feldobhatunk vele. fűszernövénye.
A többszáz kakukkfű faj közül a réteken, legelőkön, erdei tisztásokon leginkább a mezei kakukkfűvel (Thymus serphyllum) találkozhatunk, amely egy napfényigényes, évelő félcserje, míg a kerti kakukkfű még illatosabb, aromásabb, virágai áprilistól -szeptemberig nyílnak, kékes ibolyaszínűek. A virágos hajtás gyűjtásekor ne vágjunk a fás részbe, csak a friss zöld virágos hajtásokat szedjük.
Körömvirág bőrproblémákra
Késő őszig virít a kertekben a narancssárga virágú körömvirág (Calendula officinalis), amely kiváló gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatásáról híres. Készíthetünk belőle házilag is krémet, vagy főzetét egyéb bőrproblémák kezelésére is kipróbálhatjuk.
A körömvirág gyűjtése júniustól késő őszig tart, de fontos, hogy mindig száraz időben történjen, hogy megakadályozzuk a penészedést és a minőségromlást. A gyűjtött növényi részeket vékony rétegben terítsük szét szellős, árnyékos helyen, majd a száraz virágokat papírzacskóban tárolhatjuk későbbi felhasználásig.
A gyógynövények gyűjtésekor törekedjünk arra, hogy tiszta, szennyezéstől mentes helyről gyűjtsünk, a védett területeket kerüljünk. Magáncélra, engedély nélkül 2 kg/nap mennyiségben szedhetünk, de tartsuk be a fenntartható gyűjtés elvét és ne szedjünk le mindent. Használjunk megfelelő eszközöket (olló, kosár), és gyűjtsünk szellősen, szárazon, hogy megelőzzük a befülledést.
Ez is érdekelhet: