Magyarországnak meghatározó szerepe van az EU gombatermesztésben, Hollandia és Lengyelország mellett Magyarország látja az EU gombapiacát. A hazai gombapiac összességében stabilnak mondható, perspektivikus és fejlődő ágazat.
Az elmúlt években a hazai piacot meghatározó termelők számottevő fejlesztéseket, illetve kapacitásbővítést hajtottak végre, többen most értek az évek óta tartó beruházások végére. Ennek következtében mostanra több ezer négyzetméterrel bővült a termesztési terület. Emellett a meglévő termesztő sátrakat is hatékonyabban tudják hasznosítani a termelők.

A hazai gombatermés 30 százaléka exportpiacokra kerül. Az elmúlt évtizedben 7-9 ezer tonna között mozgott a kivitel, 2024-ben 8 500 tonna volt a gombaexportunk. Fő célpiacaink friss gomba tekintetében a szomszédos országok, elsősorban Ausztria, de kisebb mennyiségben szállítunk Szlovákiába és Romániába is.
Ugyan a gombafogyasztás továbbra is népszerű, a hazai egy főre jutó átlagos gombafogyasztás 1,5 kg/fő/év körül alakul, ami jelentősen elmarad az európai 3 kg-os mennyiségtől. A gomba rendkívül fenntartható módon termeszthető termék, nagyon alacsony a vízlábnyoma, 3-4 liter víz elegendő 1 kg gomba megtermeléséhez. Termesztéséhez mezőgazdasági melléktermékeket (szalma, csirke- és lótrágya) használnak fel a gombakomposzt előállításának céljából, melyen egészséges élelmiszert állítanak elő, továbbá a letermett gombakomposzt felhasználható talajjavítóként.