0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 29.

Akácosban is találhatunk gombát

Gombákkal gyakran találkozhatunk az akácosokban is, hiszen néhány gombafajunk elviseli ezeket az extrém körülményeket. Néhányuk kimondottan ilyen erdőkben honos, amit a nevük is mutat.

Hazánk erdőterületeinek nagy részét a fehér akác teszi ki, ami bármennyire is hozzátartozik a hazai táj látványához, nem őshonos fa nálunk. Az eredetileg az amerikai kontinens keleti felén elterjedt növényt Jean Robin francia királyi kertész tiszteletére nevezték el, aki 1601-ben meghonosította az első példányokat Európában. Az akácerdőt szegényes aljnövényzet és alacsony biodiverzitás jellemzi.

A fehér akác (Robinia pseudoacacia) magyarországi elterjedésében Krámer György orvosnak és Tessedik Sámuel szarvasi lelkésznek volt komoly szerepe. Wellmann Imre jegyezte fel, hogy mikor Tessedik 1767-ben Szarvasra érkezett, egyetlen akácfa állt az udvaron, amely akkor sem száradt ki, amikor kiégették a gabonásvermet.

A szekszárdi csiperke inkább az erdő szélén terem

Ebből arra következtetett, hogy az akác jól tűri a szárazságot. Így aztán ötven évvel később már százezer akácfa díszlett a faluban és a környező tanyákon, annál is inkább, mert Tessedik elkötelezett méhész volt, méhészeti tudását folyamatosan átadta a gazdáknak is. Az akác tömeges elterjedése azonban a 19. századra tehető: 1830 és 1848 között a mezőhegyesi kincstári birtokon 750 hektárt, 1863-ban Ásotthalmon 2520 hektárt telepítettek a futóhomok megkötésére. Az összesítő adatok szerint 1958-ban 201 ezer hektár akácerdő volt az országban, ami az összes erdőterület csaknem 16%-a.

Napjainkban is változatlan a helyzet: a kontinens legnagyobb terjedelmű akácosait mondhatjuk magunkénak, 500 ezer hektárt. Magyarországon több akácerdő van, mint Európa összes többi országában együttvéve. Ennek köszönhető tehát, hogy az akácot jellegzetes magyar fafajnak tekintik világszerte.
Természetvédelmi szempontból erősen vitatott az akácosok szerepe

Az akác növekedése rendkívül gyors, állományban a 20-30 méteres magasságot is eléri, törzse egyenes, karcsú, szabad állásban alakja inkább zömök. Növekedése 25 év után erősen lassul, így rövid időn belül kitermelhető. A meleg éghajlatot és a tápdús homoktalajt kedveli, bár hamar feléli a tápanyagokat. Más fát nem tűr meg maga mellett, viszont magjaival és gyökérsarjaival gyorsan terjeszkedik.

Aljnövényzete rendkívül szegényes, a gyökerein élő nitrogénmegkötő baktériumok miatt csak néhány olyan gyomnövény képes megélni alatta, mint a ragadós galaj, a csalán, a vérehulló fecskefű, valamint a bodza. Ezek kimondottan a nitrogéndús talajt szeretik. Tömegesen nőhet akácfák alatt az erdei turbolya, a zamatos turbolya, illetve a fűfélék közül a rozsnokfajok. Ez a szegényes növényzet persze az állatvilágra is kihat, biodiverzitás szempontból igen alacsony értékűek az akáccal benőtt területek.

Ehető gomba az akácpereszke
Mindezek ellenére gombákkal gyakran találkozhatunk az akácosokban is, hiszen néhány gombafajunk elviseli ezeket az extrém körülményeket. Néhányuk kimondottan ilyen erdőkben honos, amit a nevük is mutat.

Az akácpereszke ehető, és gyakran előfordul az akácosokban. Kalapja 5-12 cm átmérőjű, fiatalon domború, később inkább lapos és bemélyedő. Felületét sárgás, okkeres szemölcsök és kúp alakú pikkelyek borítják. Fehér lemezei fogakkal kapcsolódnak a tönkhöz. A tönk 2-5 cm vastag, zömök, pelyhes gallérja felett csupasz, alatta sárgás pikkelyek tarkítják. Húsa vastag, fehér, lisztes ízű és illatú. Májustól októberig gyűjthető, könnyen felismerhető, azonban kellő óvatossággal járjunk el, mert hasonlít a citromgalócára.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: