– a szerteágazó tevékenységet a Támba családi Holding keretei között működtetik. A társaság egyik vállalkozása a Nativus Vadhúsfeldolgozó üzem, amelynek vezetője, ifjabb Támba Miklós kalauzol el bennünket a gazdaság indulásától a húsfeldolgozó mindennapjáig.
Léptékét tekintve nem kifejezetten családi vállalkozás, de minden tevékenysége családi irányítás alatt működik, kezdi a gazdaság történetét ifjú Támba Miklós, aki a három testvér közül a középső és az egyetlen fiú.
A gazdaság alapjait a szülei tették le és építették évtizedeken keresztül Napkoron. A ’90-es évektől formálódó Támba Családi Holding egymásra épülő és egymáshoz kapcsolódó, széles körű tevékenység mentén integrálódik. Tevékenységük alappillére az erdő- és vadgazdálkodáshoz kötődik, amelynek alapja az idősebb Támba Miklós erdészeti múltja és tapasztalata. Jelenleg közel 1000 hektáron folytatnak erdő- és 12 500 hektáron vadgazdálkodási tevékenységet, 15 ezer hektárnyi területen pedig magán-erdőgazdálkodók számára erdészeti szaktanácsadási munkával foglalkoznak.
Zárttéri nagyvadtartás – őz, dámszarvas és muflon – mellett évente 12 ezer fácán és 8 ezer tőkés réce nevelésével foglalkoznak. Korábban jelentős vaddisznóállománnyal is rendelkeztek, amit az afrikaisertéspestis-járvány miatt teljes egészében fel kellett számolniuk.
Tulajdonukban van a Harangodi Erdészeti Erdei Iskola, amely az országban az első ilyen jellegű intézmény volt, és kiemelkedő szerepet tölt be az ott táborozó gyerekek környezettudatos nevelésében. Mindez kiegészül akácfatermesztéssel is, ezek a fajta akácfák az építő- és bútoriparba kerülnek, illetve energiatermelésre használják. A Támba Családi Holding 2020-ban építette meg a Nativus Vadhúsfeldolgozó Üzemet, ahol friss és fagyasztott vad-tőkehúst, tisztított fácánt és vadkacsát, prémium kategóriás sonkaféléket, füstölt szalámit, kolbászt, érlelt vadhúsokat, valamint szuvidált termékeket állítanak elő.
Dinnyetermesztéssel kezdődött
A vadhúsfeldolgozó története egy pályázati lehetőség kihasználásával indult, és 2020 augusztusában készült el, mondja a közgazdász végzettségű ifj. Támba Miklós, akinek más irányú vállalkozásai is vannak, ekkor viszont vállalta a feldolgozó működtetését és menedzselését, és azt, hogy sikerre viszi ezt a tevékenységet.

A vállalkozással már kamaszkorában ismeretséget kötött, 17 éves korában kezdte a dinnyetermesztést Napkoron, amit 17 év után hagyott abba. A dinnyetermesztés tavasztól nyár végéig tartó elfoglaltság, a munka zöme a nyári szünetre esik, ez jól összeegyeztethető az iskolával, kiszámolta, hogy közel 40 napot kell eltölteni ezzel a munkával, és egészen jó zsebpénzt lehet vele keresni, mindezt úgy meséli, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy valaki gimnazista korában magára vállalja a dinnyetermesztés és -értékesítés feladatait.
Tíz hektáron kezdte, a modernizálást és a terméshozam növekedése viszont azt eredményezte, hogy a 3-4 hektáros területnagyság az, ami intenzív körülmények között jól kézben tartható. A sikeres dinnyetermesztésnek végül véget vetett.