0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 5.

Vad és vadhús – a természetből természetesen

Milyen út vezet a görögdinnyétől a dámszarvasig? Természetesen nincsenek véletlenek, mindkettő jelen van a családi gazdaságban, amit a Támba család épített fel és fejleszt a mai napig.

– a szerteágazó tevékenységet a Támba családi Holding keretei között működtetik. A társaság egyik vállalkozása a Nativus Vadhús­feldolgozó üzem, amelynek vezetője, ifjabb Támba Miklós kalauzol el bennünket a gazdaság indulásától a húsfeldolgozó mindennapjáig.

Léptékét tekintve nem kifejezetten családi vállalkozás, de minden tevékenysége családi irányítás alatt működik, kezdi a gazdaság történetét ifjú Támba Miklós, aki a három testvér közül a középső és az egyetlen fiú.

A gazdaság alapjait a szülei tették le és építették évtizedeken keresztül Napkoron. A ’90-es évektől formálódó Támba Családi Holding egymásra épülő és egymáshoz kapcsolódó, széles körű tevékenység mentén integrálódik. Tevékenységük alappillére az erdő- és vadgazdálkodáshoz kötődik, amelynek alapja az idősebb Támba Miklós erdészeti múltja és tapasztalata. Jelenleg közel 1000 hektáron folytatnak erdő- és 12 500 hektáron vadgazdálkodási tevékenységet, 15 ezer hektárnyi területen pedig magán-erdőgazdálkodók számára erdészeti szaktanácsadási munkával foglalkoznak.

Zárttéri nagyvadtartás – őz, dámszarvas és muflon – mellett évente 12 ezer fácán és 8 ezer tőkés réce nevelésével foglalkoznak. Korábban jelentős vaddisznóállománnyal is rendelkeztek, amit az afrikaisertéspestis-járvány miatt teljes egészében fel kellett számolniuk.

A családi vállalkozás másik fontos alappillére a vendéglátás. Közel három évtizede működ­tetik Napkoron a Napkelte Panziót és Éttermet, illetve a Kerekerdő Turisztikai Központot, amely elsősorban rendezvényhelyszínként működik.

Tulajdonukban van a Harangodi Erdészeti Erdei Iskola, amely az országban az első ilyen jellegű intézmény volt, és kiemelkedő szerepet tölt be az ott táborozó gyerekek környezettudatos nevelésében. Mindez kiegészül akácfater­mesztéssel is, ezek a fajta akácfák az építő- és bútoriparba kerülnek, illetve energiatermelésre használják. A Támba Családi Holding 2020-ban építette meg a Nativus Vadhúsfeldolgozó Üzemet, ahol friss és fagyasztott vad-tőkehúst, tisztított fácánt és vadkacsát, prémium kategóriás sonkaféléket, füstölt szalámit, kolbászt, érlelt vadhúsokat, valamint szuvidált termékeket állítanak elő.

Dinnyetermesztéssel kezdődött

A vadhúsfeldolgozó története egy pályázati lehetőség kihasználásával indult, és 2020 augusztusában készült el, mondja a közgazdász végzettségű ifj. Támba Miklós, akinek más irányú vállalkozásai is vannak, ekkor viszont vállalta a feldolgozó működtetését és menedzselését, és azt, hogy sikerre viszi ezt a tevékenységet.

görögdinnye a piacon
Fotó: Freepik

A vállalkozással már kamaszkorában ismeretséget kötött, 17 éves korában kezdte a dinnyetermesztést Napkoron, amit 17 év után hagyott abba. A dinnyetermesztés tavasztól nyár végéig tartó elfoglaltság, a munka zöme a nyári szünetre esik, ez jól összeegyeztethető az iskolával, kiszámolta, hogy közel 40 napot kell eltölteni ezzel a munkával, és egészen jó zsebpénzt lehet vele keresni, mindezt úgy meséli, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy valaki gimnazista korában magára vállalja a dinnyetermesztés és -értékesítés feladatait.

Az egyetem elvégzése után fiatal gazdaként lehetősége volt igénybe venni támogatási forrásokat, és modernizálni a dinnyetermesztést. A kezdeti extenzív termelést intenzívre váltotta, megoldotta az öntözést és gépesített néhány termelési folyamatot.

Tíz hektáron kezdte, a modernizálást és a terméshozam növekedése viszont azt eredményezte, hogy a 3-4 hektáros területnagyság az, ami intenzív körülmények között jól kézben tartható. A sikeres dinnyetermesztésnek végül véget vetett.

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: