– Mindig abban gondolkodtam, hogy mindent rendszerbe szeretek rakni, és megbízható emberekre bízni a munkát. Mivel ilyet nehéz volt találni, és azt tapasztaltam, hogy túl sok erőfeszítést jelent a többi tevékenységem mellet, ezért úgy döntöttem, hogy ezt a korszakot lezárom, és újabb lapot nyitok – indokolja a döntését. Bár úgy tűnik, a mai napig szívesen emlékszik vissza erre az időszakra: „Azt az élményt nagyon szerettem, hogy elvetek egy pici magot és a végén leszedek, egy 10 kilós dinnyét.”
A húsfeldolgozó egy egészen más történet, a fókusz a növényekről az állatokra került, de megmaradt a természet közeli szemlélet, amit már az üzem neve is jelez. A latin eredetű Nativus szó jelentése, természetes, helyben született. Pontosan azt tükrözi, amit a szlogenjük is: „A természetből természetesen.”

Fotó: eshan chandra, Pixabay
Miklós a vadászathoz is hasonló módon áll hozzá.
– A vadat ugyanúgy szeretjük, mint az állattartók a saját állataikat a gazdaságukban. Komoly munkát fektetünk abba, hogy az élővilág fennmaradjon. A vadgazdálkodás azt jelenti, hogy amit a természet ad minden évben, például a szaporulat, azt szabályozott környezetben szinten tartsuk. Ne szaporodjon túl a ragadozó állomány, megmaradjanak a fácánok, a nyulak, legyen elég nagyvad is, ennek pedig párosulnia kell egy gazdasági előnnyel, mert ezt a tevékenységet valamiből fenn kell tartani.
A természetesség jegyében
A húsfeldolgozóban elsősorban a vadásztársaságok által elejtett vadakat dolgozzák fel. Miklós megjegyzi, hogy a vadhúspiacon való fennmaradás komoly kihívás, de érnek el sikereket.

– Mi különbözünk a többi vadhúsfeldolgozótól. Kevesen láttak eddig fantáziát abban, hogy a vadhúsból félkész terméket hozzanak létre, aminek egyik oka az, hogy Magyarországon az egy főre jutó vadhúsfogyasztás rendkívül alacsony.
Mi viszont célként tűztük ki, hogy ezen a területen szeretnénk érvényesülni. A munka termékfejlesztéssel kezdődött, amire azóta is nagy hangsúlyt fektetünk, de így is a termelés 70 százalékát tőkehúsként értékesítjük.
A piacra kerülő feldolgozott termékek alkalmasak arra, hogy megszerettessék a vadhúst a fogyasztókkal. Többféle ízesítésű szalámi, kolbász és sonka kerül ki az üzemből, a különlegesség pedig a souvidált hússzeletek, amelyeket háromféle ízű szósszal kínálnak. Ezzel szeretnék megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát a konyhában, és kiküszöbölni azt a sztereotípiát, hogy a vadhúst nehéz elkészíteni, mert ez már szinte készen van, csak át kell sütni mindkét oldalát.
A Nativusnál viszont külön termékek készülnek a kétféle szarvasból. Megválogatják, hogy melyik terméknek melyik időszak lesz az alapanyaga, és figyelembe veszik az állat korát is, így homogén állományból készülnek a szalámik, a kolbászok, és ez vonatkozik például az üzletekben kapható tálcás húsokra is.