0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 5.

Vad és vadhús – a természetből természetesen

Milyen út vezet a görögdinnyétől a dámszarvasig? Természetesen nincsenek véletlenek, mindkettő jelen van a családi gazdaságban, amit a Támba család épített fel és fejleszt a mai napig.

A minőség a legfontosabb, ezért nyesedék nem kerülhet a termékekbe, azok az egyik legértékesebb részből, a combból készülnek. Nem tartalmazhatnak semmilyen adalékanyagot, és a fűszereknél is ragaszkodnak ehhez a változathoz. A kolbászokat, sonkákat bükkfán füstölik, amelyek 60-80 napot töltenek az érlelő kamrában.

Fotó: Koncz János

A termékek gímszarvasból, dámszarvasból és őzből készülnek, de apróvaddal is foglalkoznak. Az üzem alapvetően nagyvadfeldolgozó, de kiegészül egy baromfitisztító és -feldolgozó résszel is, ahonnét évente 25-30 ezer darab termék kerül a piacra. Összességében tavaly 300 tonna vadat dolgoztak fel, idén ez a mennyiség meghaladja a 400 tonnát.

Miklós fontosnak tartja megjegyezni, hogy nem tenyésztett állatokból készülnek a termékek, hanem olyan vad húsából, amik a saját genetikai ösztöneik alapján táplálkoznak, ezáltal őrzik meg azt a fajta természetességet és tisztaságot, amit a vad­hús jelent.

Megjelentek az angus marhák is

– A termékek készítése szezonális, a vadászati idényekhez illeszkedve vásárolhatjuk meg az elejtett vadat, és használhatjuk fel az alapanyagot a termékek gyártásához. A szalámigyártásnak viszont van egy nagy előnye a mi szempontunkból, mégpedig az, hogy fagyasztott húsból készítjük, pontosabban a gyártási folyamat során mínusz fokos töltelékből töltjük a szalámit, így tehát egész évben felhasználható az őszi szezonban terítékre került vad. Mi egyúttal vadgazdák is vagyunk, a vadászatra jogosult Napkori Erdőgazdák Zrt.-nek van saját vadászterülete, ahol mi is ejtünk el dámszarvast, gímszarvast, őzet, de az üzem méretéhez képest ez elenyésző mennyiség.

A szezonális jelleg érezhető volt a feldolgozó működésében, ezért azon gondolkodtak, mivel lehetne a holtidőt kitölteni, így jött képbe az angus marha tenyésztése.

– Két évvel ezelőtt kezdtünk el angus marhák tartásával foglalkozni, aminek az egyik oka a húsüzem kapacitásának a kihasználása volt.

ír, Aberdeen Angus
Fotó: Böhringer Friedrich, Wikimedia Commons

Ez lesz az első év, hogy hasznosítani tudnak a saját angus állományukból, jelenleg közel 100 egyeddel rendelkeznek, és a cél az, hogy azt a piaci szegmenset és vevőkört, amit a vadhús kapcsán már felépítettek, el tudják látni minőségi angus alapanyaggal is.

A minőségre való törekvés viszonylag hamar meghozta a gyümölcsét, hiszen már a 2021-ben megrendezett 80. OMÉK-on elnyerték az Élelmiszeripari nagydíjat a Sous vide dámszarvascombbal és a hozzá alkotott szószokkal. Majd 2023-ban a Great Taste Awards versenyen a szarvashúsból készült csípős szalámi nyerte el a Fine Food Oscarként ismert kiváló minősítést, de ezen felül több termékük is kapott minősítést a nemzetközi megmérettetésen.

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: