0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 19.

Frissítő falatok a Tolnai Zöldúton

A turista mindennek örül. Nem elég a táv, a gyönyörű környezet, a bélyegzőpontokon kínált egy-egy falat legalább annyira üdítőként hat.

A világban léteznek nagy fügegyűjtők, nekik nincsenek ültetvényeik, de Jáhn Bálint számára fontos, hogy a termést el is tudja adni. Ezzel is egyfajta agroturizmust alakít ki a mediterrán kerttel, a kis vendégházzal, pincével. Mint elárulta, ebben a rendszerben a füge csak egy a többi növény között. A közelmúltban olajfákat ültettek, ezek fiatal, 2-3 éves növények, bár vannak köztük korosabbak is. Szintén olasz és francia területről származnak, ahol mínusz 13-14, vagy akár mínusz 15 °C-ot is bírnak; a dombtetőre kerülnek. Nem csak a mediterrán hangulatot fokozzák, a termés feldolgozását is tervezik. Gránátalmából is ültettek 60 fácskát, török, grúz fajtákat, melyek jobban bírják a fagyokat, de datolyaszilvával is lehet ismerkedni.

Fotó: Kiss Gergő
A mediterrán kert egyik különlegessége a fügelevélszörp, Olaszországban akadtak a receptjére.

Kevesen tudják, hogy a magas cukorszintre, az emésztésre, a bélrendszerre, vérnyomásproblémára jótékony hatással van; A-, B-, K-vitaminban gazdag. Egyedi ízvilággal rendelkezik, kicsit kókuszos, fahéjas beütéssel. Készítik cukormentes és cukros verzióban is. A szörphöz a leveleket leszedik, vízzel felengedik, felforralják, hozzátesznek kevés citromsavat, vagy természetes tartósítót. Végül lehűtik, hagyják kicsit állni, majd újraforralás után forrón megy az üvegbe. Húsz levélből 2-3 liternyi szörp készül. A szörp mellett szárított leveléből teát is szoktak készíteni.

Fotó: Kiss Gergő

A kihagyhatatlan halchips

A gyönyörű Hőgyészi tó partján, saját recept szerint, frissen sütött halchipsfalatkákkal várták a túrázókat. Kihagyhatatlan! A Hőgyészi horgásztó, ahol szakmai védnökséget a Hőgyészi Horgász Egyesület tagjai vállaltak, és a haltepertő kétségtelenül népszerű. Van, akinek ez már a negyedik túrája volt. Elárulta, csak azért jött megint, mert ilyen finoman fűszerezett, friss halat máshol nem evett.

Lássuk be, a halétel kicsit misztikus, de mindenképpen elgondolkodtató. Írhattam volna, hogy megosztó, de ez csak akkor lehet, ha valaki már kóstolta.

Sokan el sem jutnak idáig, magukban eldöntötték, hogy nem esznek belőle. Ha mégis sikerült rávenni egy kóstolóra, az esetek többségében új híveket sikerül megnyerni a halchipsnek. Nyitrai Miklós, a horgászegyesület elnöke és csapata idén is mindent megtett azért, hogy megtérítsenek a halfogyasztók széles táborába.

Fotó: Kiss Gergő
Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: