Mint kiderült, a két tóból álló rendszer hosszú távú bérlemény, vizüket a Donát patak köti össze, ez táplálja, az első tónak pedig vannak fenékforrásai is. Nem túl mélyek, így érzékenyek a környezeti hatásokra, de a legkritikusabb időben sem volt halpusztulásuk.
Kóstolva a halchipset, lenyűgöz az íze, a minőségről kérdezősködtünk. Mint megtudtuk, minden nevelőtóban, ahol túletetik a halat, zsíros lesz a húsa. Ha viszont „leúsznak” néhány évet, valódi tisztaízű hal kerül a tányérra.

Horgászaink megfogták a pontyokat, a szokásos pucoláson, belezésen túl a húsát a gerince mentén kétoldalt lefordították. Nem mentek a bordáin végig, mert a kisebb halaknál, a hasaalján már vékony lett volna a húsréteg, így ezeknél benne hagyták. Tehát a laposabb részekben, a bordának az alsó szélén csak nagy szálkát talál az ember, míg a hátán, a gerinchez közel az Y szálkákkal is meg kellett küzdeni. Amikor mindez megvolt, halfűszert kevertek, s abba alaposan beleforgatták. A fűszerkeverékbe a só mellé borsot, kakukkfüvet, citromfüvet, fokhagymát és kaprot tettek. Ez utóbbi nagyon domináns ízt ad. Fontos, hogy ne legyen túl sós, fűszeres, érezzük a hal természetes ízét is – hívták fel a figyelmet. Egy éjszakára bekerült a fagyasztóba, majd kiolvasztva általában paprikás kukoricalisztbe forgatják, ám most elhagyták a paprikát, ha sok jut belőle, sütés közben a forró olajban megkeseredik.
Kérdésemre a horgászok elmondták, ha keszeget akarunk sütni, csak akkor szabad beletenni az olajba, ha az minimum 200 °C-os. Megfelelő a hőfok, amikor megszórva egy kis kukoricaliszttel forrongani, habozódni, gyöngyözni kezd. Ekkor nem fogja megszívni magát a hal olajjal, zsírral, hanem kívülről rásül egy kéreg.

Aki megkóstolja, megszereti
A rendezvényre készült chips 45 darab, egyenként 2,5-3,5 kilós pontyból állt össze. Népszerű étel, nemcsak rendezvényekre, hanem az egyesületi összejövetelekre is készítenek. Még akkor is vállalják, ha tudjuk, az elkészítése macerás, megpucolni, kibelezni, lepikkelyezni, befűszerezni, várni egy kicsit, megsütni. A hétköznapi emberek egy része ezért tart a haltól, mert nincs kedve foglalkozni vele.
Ha viszont egyszer belekóstol a horgászegyesület tagjai által készített ételbe, tanúsíthatom, örökre rabja marad. Egy-egy ilyen rendezvény nagyban hozzájárul, hogy megszeressük a halat. Beszélni kell a halról, és hitelesen bemutatni, milyen jó az íze. Ezt a gyakorlatban is fontos megtapasztalni. Aki pedig megpróbál halat sütni, nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, de nem szabad feladni.
A Hőgyészi Sportpálya volt a rendezvény 12 távjának célpontja, ahol szarvasgulyással várták a túrázókat. Igazából nem is lehetett volna szebb lezárása a napnak, ahol csak boldog és elégedett a túrázókkal lehetett találkozni. Legközelebb egy év múlva, 2026 májusában hasonló élményekben lehet újból részünk, az V. Tolnai Zöldút Teljesítménytúrán, de ezen hangulatos falvak és a túra szervezői egész évben is várják az egyéni túrázókat!