Persze azt még messziről sem állíthatnánk, hogy minden nassolnivaló egyformán jó, de némelyik igazán nem érdemli meg a jelenünkre jellemző pejoratív besorolást. Igazából a nassolásnak tényleg vannak ártó hatásai, részben, mert olyankor is emésztésre kényszeríti a szervezetet, amikor pihenhetne, részben pedig azért, mert rengeteg köztük az egészségtelen cukorbomba. De a pattogatott kukorica nem említhető egy lapon ezekkel. És vajon miért válik előnyünkre a rágcsálása?
Teljes értékű
A pattogatni való kukorica lényegében egy teljes értékű gabonaféle, és már ez a tény önmagáért beszél. Sőt, eléggé semleges ízű ahhoz, hogy megfelelő legyen akár édes, akár sós ízesítéssel is, és mivel változatosan elkészíthető, szinte megunhatatlan.

Ami a mikrobiótánknak jó, az nekünk is
A pattogatott kukorica kiváló rostforrás, a rostok pedig segítenek mozgásban tartani a dolgokat. És mellesleg a barátságos baktériumainkat is hizlalják. Ettől nem kell megijedni, mivel ez éppen jó nekünk, mert amikor ők vannak „túlerőben”, harmonikusabbak a feltételek a bélrendszerünkben, mert elnyomják a „rosszban sántikálókat”.
Fogyás jóízűen és szórakoztatóan
Ha natúran esszük, tehát nem valamilyen édes, kalóriadús bevonattal, pompásan eltelít és hosszú időre képes jóllakottság érzetet biztosítani. A pattogatott kukorica fogyasztható „előételként”, mert remekül el tudja foglalni a helyet, ezért utána kevesebbet eszünk a kalóriadúsabb fogásokból, de akár kitehet egy étkezést is. És még egy
Vércukorszint normalizálása
A magas rosttartalmú ételek, köztük a pattogatott kukorica is, segítenek lassítani a cukrok beáramlását a vérbe, ez pedig azért jó, mert nem lesz szüksége arra a szervezetnek, hogy fejvesztve gyártsa az inzulint a magas vércukorszint mielőbbi legyőzése érdekében. Tehát a pattogatott kukorica segít stabilan tartani a vércukorszintet, ami cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén igazán áldásos.
Antikarcinogén
A teljes kiőrlésű bio gabonákat tartalmazó étrend csökkentheti a mell-, a vastagbél- és a gyomorrák kockázatát. A pattogatni való kukorica azonban tovább megy, mert védőhatása nem csupán a rostok jelenlétén múlik, hanem a korábban már említett ferulinsav miatt extra rákellenes hatással is rendelkezik.
A kardiovaszkuláris rendszerünk is hálás lesz érte
A csendes gyilkosként is emlegetett magas vérnyomás a szívbetegségek vezető oka, sokmillióan küzdenek vele és sokan alulmaradnak vele szemben. A gyulladáscsökkentő ferulinsav és a kukorica rosttartalma együttes erővel segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, ezáltal pedig kímélni a szívet.
De akkor miért nincs mégis makulátlanul jó híre?
A pattogatott kukorica eredendően egy egészségesnek számító, alacsony kalóriatartalmú ennivaló. Mindaddig, míg őrizkedünk azoktól, amelyek vajat, hidrogénezett pálmaolajat, túl sok sót, cukrot, illetve gyanús aromákat tartalmaznak. A mesterséges aromáktól pedig nemcsak azért érdemes tartózkodni, mert az orrunknál fogva vezetnek minket, és ezért sokkal gyakrabban, illetve sokkal többet fogyasztunk az aromákkal felpumpált ételekből, hanem azért is, mert a vajas ízesítésű mikrós kukoricát összefüggésbe hozták egy súlyos tüdőbetegséggel. Gyűlnek a bizonyítékok ellene, mert úgy tűnik már nemcsak a készítőit, hanem a fogyasztóit is sújthatja.
Legjobban a bio minősítésű, natúr pattogatni való kukoricával járunk, mivel ezt fogyaszthatjuk magában, esetleg enyhén meghinthetjük sóval, ízlés szerint fűszerezhetjük, illetve adhatunk hozzá különféle édes ízesítéseket is, például összekeverhetjük porrá zúzott liofilizált gyümölcsökkel. Szóval még akár szuperétellé is tehetjük ezt az egyszerű kis alapanyagot.