0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 24.

Miért üres a mogyoró?

Gyakran ér kellemetlen meglepetés, amikor mogyorót törünk, és üresnek találjuk a mogyoróhéjat. Annak ellenére, hogy igénytelennek tartjuk a mogyorót, sajátos, hónapokra nyúló termésfejlődése miatt sok káros hatás érheti, mire megérik.

Miután megtörtént a megporzás, a pollenszem pollentömlőt fejleszt, eljut eddig a szövetkezdeményig és nyugalomba kerül. Az osztódószövetből lassan elkezd fejlődni a magház és a petesejt,  körülbelül négy hónap után a pollen aktivizálódik és végbemegy a megtermékenyülés is. Ez alatt az idő alatt a makktermés ugyan fejlődésnek indul, de még nincsen benne mag, az csak a kialakult és megtermékenyült petesejtből fejlődik ki. Ezután körülbelül hat hét alatt nő meg teljes méretére a termés és benne a mag, és újabb 6-8 hét szükséges a teljes éréshez.

Érthető tehát, hogy az ilyen hosszú folyamat során számos alkalommal érheti káros hatás a növényt, amitől nem lesz értékelhető termése. Ide sorolható a kevés tápanyag, a kevés fény, a szárazság, a hideg és a nagy meleg is.
Sok káros hatás érheti, mire kifejlődik benne a mag
Fotó: Pixabay

A hőmérséklet szélsőséges alakulása minden növényünket megviseli, különösen a korán virágzó fajok kerülnek veszélybe. Ha ugyanis enyhe a tél, még korábban virágoznak és nagyobb eséllyel szenvednek tavaszi fagykárt. A másik káros hatás lehet, hogy nem kapják meg a virágzáshoz szükséges hideghatást. Ez azt jelenti, hogy télen meghatározott óraszámban 0 és 7 °C közötti hőmérsékleten kell lennie a növénynek a virágzáshoz. Fajtától függően ez az időtartam 800 és 1600 lehet. Általában a mediterrán eredetű fajták igényelnek kevesebb hideghatást.

Az is fontos, hogy a mogyoróbokrunk közelében legyen megfelelő porzófajta, körülbelül 30 méteren belül.

Mint említettük, a megporzás és a megtermékenyülés közt hosszú idő, több hónap telik el, ez az egyik oka az üres mogyoróhéj jelenségének. Korai moníliás fertőzés, illetve poloskaszívogatás is okozhatja, hogy csökött magot tartalmaz csak a mogyoró. A Barcelona fajta hajlamosabb rá, hogy üres mogyorót teremjen.

Fotó: Pixabay
Forrás: magyarmezogazdasag.hu