Különféle termesztési helyei, feldolgozási módjai révén létrejött változatai rabul ejtették a finom, egészséges és élénkítő hatású italra vágyókat. Van a fekete, a fehér, a sárga, a vörös, a zöld, a kék, és lila változat is…
A teanövény két fő változatának termesztése terjedt el leginkább. A Kínában őshonos C. sinensis var. sinensis Kína, Japán és Tajvan hűvös, párás hegyvidékein érzi jól magát. A C. sinensis var. assamica pedig a trópusi helyeket preferálja, tehát Indiában, Sri lankán és Kenyában érzi magát legjobban. A teanövény kiválóan alkalmazkodik a környezetéhez, ezért az emberi beavatkozásnak és az élőhelyek változékonyságának köszönhetően már ötszáznál is több hibridje létezik. Az 1800-as évek közepe táján még Magyarországon is volt néhány kísérlet a növény termesztésére.
A tea színei
A feldolgozás területenként és termelőnként is eltérő lehet, azonban mégis vannak évszázadok óta használt és elfogadott folyamatai. Fehéren-feketén látható, hogy a tea igazán színes jelenség.

Fekete tea
Szedés után a leveleket szétterítve 20-24 °C-on tartva fonnyasztják. Aztán a levelek sodrása következik, ami történhet kézzel, vagy géppel, de mindenképpen az a lényege, hogy a sejtfalak megtörése előkészítse a levelet az erjesztésre. A fermentálás során enzimatikus folyamatok zajlanak le, mely során kialakul a jellegzetes szín és íz. A szárítás hagyományosan faszénparázson, manapság szárítógépekben történik. A fekete tea aromája rendkívül összetett, már 550 vegyületet sikerült azonosítani, melyek többnyire a feldolgozás során alakulnak ki. Íze malátás, karamellás, édeskéstől a fűszeresig. Ezt a típust hívják Kínában vörös teának.
Zöld tea
A szedést követően a leveleket rövid ideig a levegőn szárítják. A magas hőmérséklet meggátolja az oxidációt, illetve kiiktatja azokat az enzimeket, amelyek egyébként szerepet játszanának a fermentálásban. Aztán állandó hőmérsékletű, magas páratartalmú melegítőedényekbe teszik a leveleket, hogy az aromaanyagokat megőrizzék. A soron következő lépés a levelek sodrása, amely felszínre hozza az aromákat, aztán következik a szárítás, az osztályozás és végül a csomagolás. Ízük friss, füves, gyógynövényes, néha kissé tengeri, több-kevesebb fanyarkássággal. Magas antioxidánsszintje miatt kitűnő szövetségesünk az ártalmas szabad gyökök legyőzéséhez, emellett nagyon kellemesen élénkít.