0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 25.

Tökmag: az egyik legfinomabb őszi szupertáplálék

A tökmag kiváló magnézium- és cinkforrás, jó barátságban van a szívünkkel, kedvező hatású a prosztata egészségére és felfázás esetén is érdemes elsőként gondolni rá.

Szupertáplálék

Végül, de nem utolsó sorban nem feledkezik meg arról, hogy ösztönözze az immunrendszert és többféle antioxidánssal védje a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Támogatja a máj működését és a cukorbetegek étrendjében is fontos szerepet tölthet be.

Kortyolhatunk naponta egy-egy evőkanál tökmagolajat is, ha úgy egyszerűbb letudni, de finom ételek formájában is magunkhoz vehetjük. Mint amilyenek a következők:

Tökmagpástétom: száraz serpenyőben pirítsunk meg enyhén 1 csésze tökmagot. Miután kihűlt, adjunk hozzá még 1 csésze nyers tökmagot és az egészet őröljük finomra. Egy kisebb főtt, tört burgonyával, szükség szerint némi tökmagolajjal, keverjük krémesre. Sóval és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.

Humusz tökmagolajjal: turmixoljunk össze 1 csésze puhára főzött csicseriborsót 3-4 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajjal, egy nagy csipet őrölt köménnyel és 1 teáskanál fokhagymakrémmel.

Korianderpesztó: turmixoljunk 140 g tökmagot, ¼ bögre extra szűz olívaolajat, 16 g korianderzöldet, 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál citromlével és egy csipet sóval.

Tökmagnutella: konyhai robotgépben kezdjünk krémesíteni 2 csésze tökmagot 5 evőkanál avokádóolajjal (vagy más semlegesebb ízű hidegen sajtolt olajjal). Néha állítsuk le a gépet és kapargassak le az oldalát, majd adjunk hozzá ½ csésze kakaóport és kb. 1/3 csésze porcukrot és keverjük simára. Hűtve tárolandó.

Energiaszelet: robotgépben keverjünk össze 1 csésze tökmagot, 1 csésze zabpelyhet, ½ csésze napraforgómagot, ½ csésze lenmagot, 1 teáskanál fahéjport és egy pici sót. Miután kezd összeállni, tegyük át egy keverőtálba. Adjunk hozzá 200 g apróra vágott aszalt sárgabarackot és 25 ml nádcukorszirupot. Kevés meleg vízzel gyúrjuk össze. Nyomkodjuk bele egy kisebb, sütőpapírral kibélelt tepsibe, dobozba. Tegyük hűtőszekrénybe néhány órára, majd vágjuk csinos szeletekre.

Nyersen értékesebb, pirítva kicsit finomabb, viszont ha kombinálva használjuk a nyers és a pirított tökmagot, mindenből a legjobbat kapjuk.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu