Szupertáplálék
Végül, de nem utolsó sorban nem feledkezik meg arról, hogy ösztönözze az immunrendszert és többféle antioxidánssal védje a szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Támogatja a máj működését és a cukorbetegek étrendjében is fontos szerepet tölthet be.
Kortyolhatunk naponta egy-egy evőkanál tökmagolajat is, ha úgy egyszerűbb letudni, de finom ételek formájában is magunkhoz vehetjük. Mint amilyenek a következők:
Tökmagpástétom: száraz serpenyőben pirítsunk meg enyhén 1 csésze tökmagot. Miután kihűlt, adjunk hozzá még 1 csésze nyers tökmagot és az egészet őröljük finomra. Egy kisebb főtt, tört burgonyával, szükség szerint némi tökmagolajjal, keverjük krémesre. Sóval és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.

Humusz tökmagolajjal: turmixoljunk össze 1 csésze puhára főzött csicseriborsót 3-4 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajjal, egy nagy csipet őrölt köménnyel és 1 teáskanál fokhagymakrémmel.
Korianderpesztó: turmixoljunk 140 g tökmagot, ¼ bögre extra szűz olívaolajat, 16 g korianderzöldet, 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál citromlével és egy csipet sóval.
Tökmagnutella: konyhai robotgépben kezdjünk krémesíteni 2 csésze tökmagot 5 evőkanál avokádóolajjal (vagy más semlegesebb ízű hidegen sajtolt olajjal). Néha állítsuk le a gépet és kapargassak le az oldalát, majd adjunk hozzá ½ csésze kakaóport és kb. 1/3 csésze porcukrot és keverjük simára. Hűtve tárolandó.
Energiaszelet: robotgépben keverjünk össze 1 csésze tökmagot, 1 csésze zabpelyhet, ½ csésze napraforgómagot, ½ csésze lenmagot, 1 teáskanál fahéjport és egy pici sót. Miután kezd összeállni, tegyük át egy keverőtálba. Adjunk hozzá 200 g apróra vágott aszalt sárgabarackot és 25 ml nádcukorszirupot. Kevés meleg vízzel gyúrjuk össze. Nyomkodjuk bele egy kisebb, sütőpapírral kibélelt tepsibe, dobozba. Tegyük hűtőszekrénybe néhány órára, majd vágjuk csinos szeletekre.



