Ha tavasszal bodzafánkon hagytunk virágtányérokat és a méhek is serényen dolgoztak, akkor őszre kékesfekete, fényes bogyócskák tömege csüng alá az ágakról. Ezek az apró termések tele vannak antioxidánsokkal, harcolnak az ártalmas szabad gyökök ellen, erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladásokat, valamint kezelik a megfázás és az influenza tüneteit.
Fokozza a védekezőerőt
Erős antioxidáns tulajdonságai révén a bodza hatékony fegyver a szabad gyökök és a gyulladások ellen. Természetes fitonutriensei növelik a fehérvérsejtszámot és korlátozzák a szervezetünkbe jutó káros sejtek számát.
Enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit
A fekete bodza kivonata bizonyítottan képes csökkenteni az influenza időtartamát, mivel feltüzeli a monociták harci vágyát, megnöveli az antitestek szintjét, valamint gátolja a vírus szaporodását. A bodzatea és a bodzaszirup antocianin-tartalma révén csökkenti a légutak gyulladását és a nyáktermelést. Egy placebo-kontrollált vizsgálatban megállapították, hogy a naponta négyszer egy evőkanál bodzaszörpöt fogyasztóknak átlagosan négy nappal korábban enyhültek a tüneteik, mint a kontrollcsoportba tartozóknak, aki nem fogyasztottak bodzát. Egy kutatás szerint a bodzakivonat fogyasztása a megfázás tüneteinek enyhítésében is segíthet, illetve csökkentheti a betegség hosszát.
Csökkenti a gyulladást
Immunrendszerünk gyulladással reagál a zavaró tényezőkre. És amíg egy felületi sérülést követő akut gyulladás normális esetben néhány nap múlva alább hagy, addig a szervezeten belül akár évekre, évtizedekre is berendezkedhet, és közben krónikus betegségeket hív életre. Ahogy kívül, úgy belül sem a gyulladás a bűnbak, hanem azok a dolgok (táplálékösszetevők, kórokozók; normál körülmények között szervezetben élő, de elcsámborgó mikroorganizmusok; légszennyező anyagok, vegyi anyagok, stb.), amik előidézik. A bodza erős gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek mérsékelni a kellemetlenséget és elősegíteni a gyorsabb gyógyulást.
Csökkenti a vérnyomást
A finomított szénhidrátok nagymértékű fogyasztásának következtében sérült érrendszer idővel magas vérnyomás formájában ad hírt magáról. Ha nem kezeljük helyesen, súlyos problémákat okozhat. A flavonoidokban gazdag bodzatea képes csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy ellazítja az artériák falait és csökkenti az erek merevségét. A bodza kiváló káliumforrás, ez az ásványi anyag pedig közismerten elengedhetetlen a kardiovaszkuláris rendszer egészséges működéséhez, illetve segíthet csökkenteni a vérnyomást.
Figyelmeztetések!
A nyers bodzabogyó méreganyagokat tartalmaz. Ezek a vegyületek főzéssel semlegesíthetők, ezért a megfelelően hőkezelt tea, szörp és szirup már biztonságos.
Bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért ha valamilyen krónikus betegségre szedünk gyógyszert, bodzakészítmény alkalmazása előtt tanácsos konzultálni a kezelőorvosunkkal.
Várandós és szoptatós nők nem fogyaszthatnak bodzateát és bodzakészítményeket.
Kizárólag a fekete bodza bogyói használhatók, a gyalogbodzát messziről kerüljük el!

Forrás: pixabay
Teakészítés
Forraljunk fel egy csésze vizet, adjunk hozzá egy teáskanálnyi bodzabogyót és főzzük tíz percig. Szűrjük le és ízlés szerint édesítve fogyasszuk.


