Az ecet nélkülözhetetlen a konyhában, saláták, mártások, pácok, savanyúságok igénylik. Néha éppen akkor van szükségünk néhány cseppre belőle, amikor azon morfondírozunk, vajon az előttünk búsuló fogás miért kiegyensúlyozatlan, miért nem kerek. Univerzális tisztítószerként szintén biztosított helye van háztartásunkban, nem csoda, hiszen olcsó mégis rendkívül hatékony. De mi a helyzet a házipatikával?
A bibliai időkben az ecetet ételek ízesítésére, energizáló italként és gyógyszerként használták. Mind az Ó-, mind az Újszövetség tesz róla említést. Az egyik legismertebb jelenet, amikor a keresztre feszített Jézust ecettel kínálták. Az ókori Görögországban, Kr. e. 400 körül, Hippokratész az almaecetet különféle betegségek, többek között köhögés és megfázás kezelésénél alkalmazta.

Az almaecet igencsak „fel lett fedezve”
Újabban az almaecetes víz népszerű, mint méregtelenítő ital, illetve olyan „táplálékkiegészítő”, ami támogatja a fogyást, a cukorbetegség kezelését, a koleszterinszint csökkentését és így tovább. Nézzünk is rögtön néhány módszert a használatára, aztán akár meg is próbálkozhatunk magunk is elkészíteni. Ugye, hogy szinte mindenkinek van otthon néhány marék almahéja?
Hajfényesítő
Egy tálban keverjük össze két evőkanál almaecetet egy csésze vízzel. Mossuk meg hajunkat a szokásos módon, öblítsük ki a samponmaradványokat, aztán vigyük fel az almaecetes keveréket. Jól dörzsöljük be fejbőrünkbe, majd néhány perc múlva langyos vízzel öblítsük ki. Ez a kezelés nemcsak fényessé teszi a hajat, hanem a korpa eltávolításában is segíthet.






