Amikor pedig öt éve áttértek a fűtött hajtatásra, egyből különlegességgel, Sweet Palermo® fajtákkal indítottak. Az első két nehézkesebb év után megtalálták a kevés magot tartalmazó, savmentes, legalább 17 centiméter hosszú színes bogyók biztos piacát. Ma már kizárólag német piacra termelnek, és mindent megtesznek, hogy megtartsák vevőjüket. A paprikájukat értékesítő Zöldség Világ Kft. tésszel egyeztetve pedig idén egy újabb kihívást vállaltak: hazánkban ők ültették elsőként a Rijk Zwaan által nemesített Mitayo RZ F1 snackpaprikát, amelyet Tatayoyo® márkanéven vezetnek be itthon is a piacra az áruházláncok közreműködésével. Minden feltételt megteremtettek, hogy saját területükön az egyik legjobbak legyenek. Ezért bízta rájuk ezt a különlegességet is a fajtatulajdonos. A vállalkozást a kertészmérnök ifj. Ignácz Ferenc és édesapja, Ignácz Ferenc agrármérnök mutatta be.
Öt éve két nagy döntést hoztak meg egyszerre: a hidegfóliás telepet fűtött növényházakra cserélték, a várható nehézségek ellenére pedig kizárólag paprikakülönlegességekben gondolkodtak, hogy árujukkal kitűnjenek a kínálatból, árulták el az üzemlátogatás során.

Fotó: Molnár Péter
Korszerű palántanevelő
Az egyhektáros, nagy légterű, 4,5 méter vápamagasságú, felfújt dupla fóliával borított blokkot, valamint a 2000 négyzetméteres palántanevelőt támogatással építették. Ez utóbbi még a mai viszonylatban is a legkorszerűbb, ár-apály rendszerű, gördíthető asztalos berendezés, asszimilációs pótmegvilágítással, ventilációval és kéncsapdával, hogy minden adott legyen a kiváló minőségű szaporítóanyag előállításához.
A kívánt hőmérsékletről az asztalok alatt és a vápacsatornákban futó fűtőcsövek gondoskodnak. Termálvíz híján kezdetben gázzal fűtöttek, majd egy év után átálltak megújuló energia használatára, a kazánt szalmabálákkal etetik, amit a család 100 hektáros szántóföldi gabonaföldjéről nyernek. A biztonság kedvéért, továbbra is működőképes a gázkazánjuk, hiszen mínusz 16 °C-ban feltétlenül szükség van a kiegészítő fűtésre. A villamos energiát napelemek termelik.

Fotó: Rimóczi Irén



