Fóliablokkban eredményesebb
A hajtatásra nevelt évi 36 ezer paprika-, valamint a szintén saját termesztéshez szükséges fűszerpaprika-palántákon túl megrendelésre is dolgoznak, de ezt valószínűleg abbahagyják, hogy minden figyelmüket arra a tevékenységre fókuszálják, ami a fő bevételt hozza, azaz a Sweet Palermo® és Tatayoyo® paprikák termesztésére, hangsúlyozták egyhangúlag.
Azért kell ennyi palánta, mert a tiszaalpári kertészetben egy 5000 négyzetméteres üvegházban is hajtatnak paprikát, amit ugyancsak öt éve építettek. Akkor még nem tudták, hogy melyik berendezés lenne alkalmasabb itthon a hosszúkultúrás paprikahajtatásra. Időközben kiderült, hogy az üvegházban sokkal szárazabb a levegő, ezért a hozamok 30%-kal elmaradnak a fóliablokkban elérttől, ahol a termések mérete is kiegyenlítettebb, a felületük pedig simább. Ha tehát bővítésre kerül a sor, biztosan fóliablokkot építenek, magyarázta ifjabb Ignácz Ferenc. Az üvegházban a felső párásítás nem megoldható, és hazai tapasztalatok szerint az felerősíti a növények vegetatív fejlődését, ami már eleve erősebb, mint például Hollandiában.
Az idén már június elején ráfújták a tetőre az árnyékoló fehér festéket, és később megismételték, permetezőrobottal. A 40 °C-nál magasabb hőmérsékleten azonban még így is szenvednek a tövek, ezért ebben az időszakban az öntözési terven is módosítanak.

Fotó: Rimóczi Irén
Másodosztályúból krém
Belevágva egy újabb ismeretlenbe, az idén már négy fajtával dolgoznak: a narancs és a két piros bogyójú Sweet Palermo® típus mellé az üvegházban 2000 négyzetméteren Tatayoyo® paprikát ültettek.
A kőzetgyapot kockákban nevelt palántákat február végén kókuszrost termesztőtáblákra ültették ki, négyzetméterenként 4,2 tövet. A döntésben nagy szerepet játszott, hogy a kertészetben, amit csak lehet, komposztálnak és visszajuttatnak a természetbe. Azzal is próbálkoznak, hogy kókuszrost kockába vessenek, mert úgy eleget tennének az organikus gazdálkodásra vonatkozó összes feltételnek. E téren azonban még további vizsgálatokra van szükség.
A másodosztályú, azaz kicsit görbe, vagy esetleg napégett Sweet Palermo®-bogyókat is felhasználva krémet készít belőle egy közeli feldolgozó az Ignácz család receptje alapján. Az édes és csípős változat egyaránt kelendő termék, így szívesen saját kezükbe vennék ezt a tevékenységet, ehhez azonban szükség lenne egy befektetőtársra vagy banki segítségre. Ugyancsak ez a feltétele a felület bővítésének, valamint a termálvíz-fűtésre való átállásnak.

Fotó: Rimóczi Irén



