0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 30.

Paprikakülönlegességek az Ignácz Kertészetből

A tiszaalpári Ignácz Kertészetben több mint húsz éve termesztenek paprikát, kezdetben szabadföldön pritamint, majd a fűtetlen sátrakba már kápiát is ültettek.

Öntözéshez kizárólag többszörösen szűrt, állott vizet használnak, erre szolgál a palántanevelőben elhelyezett 300 ezer literes tartály. Az öntözést, tápoldatozást a klímán kívül a növények fenológiai állapotához igazítják. A szakirodalmi, hollandiai termesztési tanácsokon kívül saját tapasztalásuk is kellett ahhoz, hogy megtanulják, hogyan lehet kiváló minőségű paprikát termelni a Sweet Palermo®, illetve ettől az évtől a Tatayoyo® típusból. Ezek ugyanis egészen más ápolást kívánnak, mint például a kaliforniai paprika vagy a kápia, ráadásul a mi klímánk sokkal szélsőségesebb, mint Hollandiában, például tavaly nyáron több mint hatvan hőségnap nehezítette a termesztést.

Az évek során valóban profikká váltak, ezt mutatja, hogy a másodosztályú bogyók arányát legföljebb 10-15%-ra sikerült csökkenteni. Pedig már egy kicsi görbület esetén is ebbe a kategóriába esnek a Sweet Palermo®-termések, ami abból is adódhat, hogy a kis paprika hozzáér egy levélnyélhez, magyarázta ifjabb Ignácz Ferenc, de ahogy hallottuk, a feldolgozásnak köszönhetően ezek sem mennek veszendőbe.

A Palermo Radius RZ F1 koránhozza vastag húsfalú, pirosra érő terméseit,
A Palermo Radius RZ F1 korán hozza vastag húsfalú, pirosra érő terméseit
Fotó: Molnár Péter

A drénvíznek ma még csak egy részét forgatják vissza, a többsége a szabályokat betartva elfolyik, de már megvásárolták azokat a nagy tartályokat, amikben majd összegyűjtik, és a fűszerpaprikát tápoldatozzák vele. Szén-dioxid-trágyázást csak a tenyészidőszak kezdetén alkalmaznak, később már nem tartják kifizetődőnek.

A paprikahajtatásban egyértelmű a biológiai növényvédelem, Forray Alfréd szaktanácsadó iránymutatásával tökéletesen működik a rendszer.

Az első éves megfigyelés szerint a poloskák sajnos kifejezetten szeretik az Tatayoyo® ízét. A szellőzőkön ugyan nincs háló, mégis egész jól kordában tudták tartani a kár­tevő állományát azzal, hogy a szezon kezdetén jutalékrendszerrel ösztönözték a dolgozókat a poloskák összegyűjtésére.

Aztán a betelepített szamurájdarazsakat hívták segítségül, bíznak benne, hogy még egy ideig nem lesz szükség kémiai védekezésre. A poloska szívogatásának nyoma sajnos a Tatayoyo® bogyóin is nagyon látványos, a kifehéredő foltok gyorsan megpuhulnak, és rothadásnak indul a termés. Szintén saját tapasztalat, hogy a Tatayoyo® a lisztharmatra nem érzékeny.

az Obedius RZ F1 narancssárgabogyói rendkívül édesek
Az Obedius RZ F1 narancssárga bogyói rendkívül édesek
Fotó: Molnár Péter

Oldaláganként egy bogyó

Kiültetés után az első ápolási feladat, hogy a növényeket három szárra metszik. A szezon elején csak a főágon hagynak meg virágokat, majd amikor már valamivel több a fény, terhelik az oldal­ágakat is, de csak egy, legföljebb két terméssel. Utána a kacsot visszatörik, hogy ne aprósodjanak el a bogyók a fölső emeleteken se.

A Sweet Palermo® paprikák hajtásnövekedése igen intenzív, ezért a többi típusnál nagyobb a zöldmunkaigényük, és mivel a főszáruk nem annyira erős, mint például a kaliforniai paprikáké, a tekerés nem tűr halasztást, különben letörik a hajtásvég. A Tatayoyo® valamivel „türelmesebb” növény, a szedése viszont több időt vesz igénybe a kisebb termésekből adódóan.

Mivel biológiai érettségben szednek, az ültetéstől körülbelül 50 napot kell várni az első paprikák értékesítésére.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: