Öntözéshez kizárólag többszörösen szűrt, állott vizet használnak, erre szolgál a palántanevelőben elhelyezett 300 ezer literes tartály. Az öntözést, tápoldatozást a klímán kívül a növények fenológiai állapotához igazítják. A szakirodalmi, hollandiai termesztési tanácsokon kívül saját tapasztalásuk is kellett ahhoz, hogy megtanulják, hogyan lehet kiváló minőségű paprikát termelni a Sweet Palermo®, illetve ettől az évtől a Tatayoyo® típusból. Ezek ugyanis egészen más ápolást kívánnak, mint például a kaliforniai paprika vagy a kápia, ráadásul a mi klímánk sokkal szélsőségesebb, mint Hollandiában, például tavaly nyáron több mint hatvan hőségnap nehezítette a termesztést.
Az évek során valóban profikká váltak, ezt mutatja, hogy a másodosztályú bogyók arányát legföljebb 10-15%-ra sikerült csökkenteni. Pedig már egy kicsi görbület esetén is ebbe a kategóriába esnek a Sweet Palermo®-termések, ami abból is adódhat, hogy a kis paprika hozzáér egy levélnyélhez, magyarázta ifjabb Ignácz Ferenc, de ahogy hallottuk, a feldolgozásnak köszönhetően ezek sem mennek veszendőbe.

Fotó: Molnár Péter
A drénvíznek ma még csak egy részét forgatják vissza, a többsége a szabályokat betartva elfolyik, de már megvásárolták azokat a nagy tartályokat, amikben majd összegyűjtik, és a fűszerpaprikát tápoldatozzák vele. Szén-dioxid-trágyázást csak a tenyészidőszak kezdetén alkalmaznak, később már nem tartják kifizetődőnek.
A paprikahajtatásban egyértelmű a biológiai növényvédelem, Forray Alfréd szaktanácsadó iránymutatásával tökéletesen működik a rendszer.
Aztán a betelepített szamurájdarazsakat hívták segítségül, bíznak benne, hogy még egy ideig nem lesz szükség kémiai védekezésre. A poloska szívogatásának nyoma sajnos a Tatayoyo® bogyóin is nagyon látványos, a kifehéredő foltok gyorsan megpuhulnak, és rothadásnak indul a termés. Szintén saját tapasztalat, hogy a Tatayoyo® a lisztharmatra nem érzékeny.

Fotó: Molnár Péter
Oldaláganként egy bogyó
Kiültetés után az első ápolási feladat, hogy a növényeket három szárra metszik. A szezon elején csak a főágon hagynak meg virágokat, majd amikor már valamivel több a fény, terhelik az oldalágakat is, de csak egy, legföljebb két terméssel. Utána a kacsot visszatörik, hogy ne aprósodjanak el a bogyók a fölső emeleteken se.
A Sweet Palermo® paprikák hajtásnövekedése igen intenzív, ezért a többi típusnál nagyobb a zöldmunkaigényük, és mivel a főszáruk nem annyira erős, mint például a kaliforniai paprikáké, a tekerés nem tűr halasztást, különben letörik a hajtásvég. A Tatayoyo® valamivel „türelmesebb” növény, a szedése viszont több időt vesz igénybe a kisebb termésekből adódóan.



