0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 3.

12 ezer tonna gyümölcs a Balaton körül

Több termelői szervezet összeolvadásával nőtt több mint 2,5 milliárdos forgalmú társasággá a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet. Ma 130 gyümölcstermesztő tag összesen 12-13 ezer tonna áruját kezelik tíz telephelyen.
Jó piacokra sikerült betörni a kajszival
Jó piacokra sikerült betörni a kajszival

A piac is gyorsan változik

A központi költségvetés a forgalom 3-4%-a, gyengébb években valamivel nagyobb az aránya. Évente 60-70 millió forintot költenek rá, és beleszámít a szaktanácsadás, a minőségbiztosítási rendszerek működtetése, a jogi tanácsadás. Óriási tétel a bankköltség, ami három-négy év alatt 8 millióról 16 millió forintra nőtt. Ezzel kezdeni kell valamit, úgyhogy valószínűleg változtatni fognak a jelenlegi bankolási módszereken.

Az ilyen kihagyó évek, mint az idei, nehéz helyzet elé állítják a tészt. Egyrészt vigyázni kell a meglévő piacokra, mert hamar ki lehet esni valahonnan, a piacépítés viszont hosszú folyamat.

Ezért nagyon fontos, hogy azonnal jelezni kell a partnereknek, ha valami nem a tervek szerint alakul. Ez az év sok mindent meghazudtolt, amit eddig hallottunk a piaci helyzetről. Senki sem gondolta volna, hogy a meggyet 800-1000 forintért lehet eladni. Itthon a kajszi ezer forintos árától se rebbent meg a vásárlók szeme, külföldön viszont alig valamivel adtak többet érte, mint tavaly.

Fontos termékük a dió
Fontos termékük a dió

Nagyon sok minden változik a piacokon, amihez alkalmazkodni kell, a szakma alapvetése, hogy minden szezon más, ami teljes mértékben így van. Nem szabad a korábbi évekből kiindulni, mert valami biztosan felborítja a terveket, minden szezon teljesen új alaphelyzetből indul. A nagy igényű piacok a meghatározók, és bekategorizálják a szállítókat. Gazdasági szempontból ezért sem mindegy, hogy milyen termésát­laggal dolgoznak a termelők. Ennek érdekében nő az öntözött területek mérete, a diót és a kajszit mindenki öntözi. Sokan fagyvédelmi beruházásba is belevágtak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: