Szépen lépdelt a ranglétrán, a Nobel-díjátadó vacsorát vezényelte le, a svéd királyi családnak főzött. Majd megvett és felújított egy nagy éttermet szállodával, s a kint töltött évei során összekerült egy nagy bútorgyártó cég tulajdonosi családjával.
Rendszerváltás után csak hazahúzta a szíve, kíváncsi volt, mik a lehetőségek, s a bútorgyártó cég tulajdonosi családdal közösen első körben megvették a volt Litkei pezsgőházat Pécs központjában.
Saját szőlőből saját bort
Már akkor megfogalmazódott, hogy saját szőlőből saját bort szeretnének készíteni, kialakítani egy birtokrendszert. Nagyradán találták meg azt a megfelelő méretet, a volt téeszt területét vették meg a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején.
Az elhagyatott, régi szőlőket ott kivágták, megkezdődtek az újratelepítések. A birtokközpont épülete, maga a borászat 2006-ra készült el, a nagy telepítések 2001-től 2004-ig zajlottak, a mai napig eljutottunk oda, hogy közel 80 hektáron gazdálkodnak, s van egy több mint 10 ezer hektoliteres tárolótér kapacitással működő borászatuk. Néhány éve elkészült a palackozó, a raktár, ma már minden munka egy helyen történik.
Mi volt az, amit megláttak Zalában? Maga a terroir, a termőhely fogta meg a tulajdonosokat. A Kis-Balaton mellett, nagyon jó talajadottságokkal rendelkező terület, agyagos, meszes barna erdőtalaj, s ez a globális felmelegedés kapcsán mutatja meg értékeit. A könnyed, friss fehérboroktól a komolyan érlelhető fehérborokon át, a komoly vörösborokig minden elkészíthető, sőt még a pezsgő alapborokra is alkalmas a Zalai borvidék.

Császár István mindig újító volt, elsők között hívott meg egy nemzetközi felkészültségű borászt, de elsők között volt, aki habzóbort hozott forgalomba aludobozban, s bag in boxba töltötte a borokat.
Termékeik számára a skandináv piac az elsődleges. Nem egyszerű, mert az állami tendereken kell indulni, oda egy monopol, állami beszerző cégen keresztül lehet bejutni. Így vannak jelen a svéd, a finn piacon, mindezek mellett szállítanak Németországba, közeli Lengyel-, Csehországokba, az angolok. Kiszerelt palackos termékeket forgalmaznak, ezen belül is a közép és magas minőséget képviselik. Belföldön elsődleges a helyi értékesítés, Budapest, a Dunántúl, a Balaton környéke.
Lepofozzuk a bogyókat: szüret mesterfokon – Magyar Mezőgazdaság
Megvannak 2025-ös Országos Borverseny győztesei – Magyar Mezőgazdaság





