0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 13.

Cezar Pincészet: Zala palackba töltött kincsei

Jászberényi Dániellel, a Cezar Winery Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, akinek a 2024-es Irsai Olivérrel elnyerte a legjobb fehérbor díjat az Országos borversenyen.

Szépen lépdelt a ranglétrán, a Nobel-díjátadó vacsorát vezényelte le, a svéd királyi családnak főzött. Majd megvett és felújított egy nagy éttermet szállodával, s a kint töltött évei során összekerült egy nagy bútorgyártó cég tulajdonosi családjával.

Rendszerváltás után csak hazahúzta a szíve, kíváncsi volt, mik a lehetőségek, s a bútorgyártó cég tulajdonosi családdal közösen első körben megvették a volt Litkei pezsgőházat Pécs központjában.

Saját szőlőből saját bort

Már akkor megfogalmazódott, hogy saját szőlőből saját bort szeretnének készíteni, kialakítani egy birtokrendszert. Nagyradán találták meg azt a megfelelő méretet, a volt téeszt területét vették meg a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején.

Az elhagyatott, régi szőlőket ott kivágták, megkezdődtek az újratelepítések. A birtokközpont épülete, maga a borászat 2006-ra készült el, a nagy telepítések 2001-től 2004-ig zajlottak, a mai napig eljutottunk oda, hogy közel 80 hektáron gazdálkodnak, s van egy több mint 10 ezer hektoliteres tárolótér kapacitással működő borászatuk. Néhány éve elkészült a palackozó, a raktár, ma már minden munka egy helyen történik.

Mi volt az, amit megláttak Zalában? Maga a terroir, a termőhely fogta meg a tulajdonosokat. A Kis-Balaton mellett, nagyon jó talajadottságokkal rendelkező terület, agyagos, meszes barna erdőtalaj, s ez a globális felmelegedés kapcsán mutatja meg értékeit. A könnyed, friss fehérboroktól a komolyan érlelhető fehérborokon át, a komoly vörösborokig minden elkészíthető, sőt még a pezsgő alapborokra is alkalmas a Zalai borvidék.

Császár István mindig újító volt, elsők között hívott meg egy nemzetközi felkészültségű borászt, de elsők között volt, aki habzóbort hozott forgalomba aludobozban, s bag in boxba töltötte a borokat.

Termékeik számára a skandináv piac az elsődleges. Nem egyszerű, mert az állami tendereken kell indulni, oda egy monopol, állami beszerző cégen keresztül lehet bejutni. Így vannak jelen a svéd, a finn piacon, mindezek mellett szállítanak Németországba, közeli Lengyel-, Csehországokba, az angolok. Kiszerelt palackos termékeket forgalmaznak, ezen belül is a közép és magas minőséget képviselik. Belföldön elsődleges a helyi értékesítés, Budapest, a Dunántúl, a Balaton környéke.

Lepofozzuk a bogyókat: szüret mesterfokon – Magyar Mezőgazdaság

Megvannak 2025-ös Országos Borverseny győztesei – Magyar Mezőgazdaság

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: