0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 17.

Tojótyúk-nemesítés – genetikai előrehaladás, mérföldes csizmákkal

A tojótyúkok genetikai nemesítése ugrásszerű fejlődést hozott: ma már gyorsabban nőnek, kevesebb takarmányt igényelnek és jóval több tojást termelnek, miközben a tojás beltartalma is kiemelkedő.

Október 10-én tartották a Tojás Világnapot Budaörsön. Korábban beszámoltunk azokról az előadásokról, amelyek átfogó értékelést adtak az ágazat itthoni és világpiaci helyzetéről, a szakma küzdelmeiről (Itt és itt olvashatja el a korábbi cikkeket). Ezúttal azokból az előadásokból szemezgettünk, amelyek a tojóbaromfi-tenyésztés és a tojás mérföldes léptekkel haladó kutatásait ismertette.

Nézzük meg, hogy a tyúkállományok teljesítmény-változása, valamint az alkalmazott szelekció és a tenyésztéstechnológiai eljárások milyen eredményhez vezettek 1900-tól egészen a mai napig. 1900 és 1925 között, amikor a küllem alapján történő tömegszelekciót alkalmazták a nemesítésben, azt tekinti a szakma a bázisnak, azaz a 100 százaléknak.

Ebben az időszakban a tyúkok évente egyenként 170-175 tojást tojtak, és az 1500 gramm élő testtömeg eléréséhez 120 napra volt szükség. Nagy változás történt az 1940-es, 1950-es években, főleg az élő testtömeg 1500 grammos elérése csökkent nagymértékben.

Ez az úgynevezett csapófészekkel történő egyedi teljesítmény-ellenőrzés korszaka, ami együtt járt a hibridizációval, a származás-ellenőrzéssel és a rekurrens szelekcióval. Nos, ebben az időszakban egy tyúk évente 190 tojást tojt, ám roppant figyelemreméltó, hogy az 1500 grammos élő testtömeg eléréséhez egy fél évszázad alatt eljutottak 75 napig.

tyúk tojótyúk tojás ketreces tartás
Fotó: MMG/Avar László

A következő nagy előrelépés az 1960-as évekre tehető. Ekkortól történt a baromfi esetében a mesterséges termékenyítés, a reciprok rekurrens szelekció, és ez az időszak foglalta magába a testvérteszteket, az apai és anyai vonalak szétválasztását, ekkor kezdték el kiszámolni az Osbome-indexet. Tehát ebben a korszakban a tyúkok évenkénti tojástermelése meglehetősen nagyot ugrott, elérte a 214 darabot, miközben az 1500 grammos élő testtömeg eléréséhez már csupán 67 napra volt szükségük a tenyésztőknek. Az 1970-es évek ismét nagy előrelépésről tanúskodnak. Ez a szelekciós indexek kora, ekkor igen nagymértékben nőttek a tesztkapacitások és alkalmazták a családi FCR-teszteket. A tyúkok 1500 grammos élő testtömegének eléréséhez ebben az időszakban már csupán 51 napra volt szükség, mondhatni 2,5-szer kevesebb időre, mint az induláskor. A tyúkonkénti tojástermelés az 1970-es években már meghaladta az évenként 245 darabot.

Az 1980-as évek során az egy tyúkra jutó éves tojástermelés egy évtized alatt közel 30 darabbal növekedett, elérte a 272 darabot. Az 1500 gramm élő tömeg eléréséhez ebben az időszakban csupán 44 nap kellett, köszönhetően az egyedi takarmányértékesítési teszteknek, az oximeter lixiscope használatának. A fejlődés az 1990-es években folytatódott, bár a tempója némileg mérséklődött. Ekkor alkalmazta a genetikusi szakma a BLUP tenyészértékbecslési módszert, közben a tyúkonkénti éves tojástermelés elérte a 290 darabot, és az 1500 grammos élő testtömeg eléréshez csupán 37 nap kellett.

Ha pedig 2000-től vizsgálódunk napjainkig, akkor további erőteljes fejlődésről tudunk beszámolni. Itt lépett be a tenyésztésbe a DNS markerek által segített szelekció, a lifetime FCR és több, a környezetben folytatható szelekció.

Ami pedig a tényleges teljesítményt illeti, az egy tyúkra jutó éves tojásteremlés 325-330 darabra szökkent, és az 1500 gramm élő testtömeg eléréséhez csupán 27 napra volt szükség. Azaz, ha az 1900-as báziséveket 100 százaléknak vesszük, akkor egy évszázad alatt a tyúkok tojástermelése 190 százalékra növekedett, és az 1500 grammos élő testtömeg eléréséhez szükséges idő a kezdeti 120 napról 27 napra mérséklődött – ez a kiinduló 100 százaléknak csupán a 23 százalékát adja. Belegondolni is félelmetes, hogy itt majdnem 100 nappal csökkent a felnevelésre fordított idő.

csirke tyúk csibe
Illusztráció
Fotó: Kirsten Hughes , Pixabay
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság