A brazíliai São Paulóban működő Élelmiszer-technológiai Intézet (ITAL) és a Campinas Egyetem (UNICAMP) kutatói, a németországi Fraunhofer IVV Intézet szakembereivel együttműködve, napraforgólisztből készült, húshelyettesítőként használható alternatív élelmiszert fejlesztettek ki – írja a ScienceDaily.
A folyamat a napraforgómag olajának kinyerésével kezdődik. Ahhoz, hogy a kapott liszt biztonságos és emészthető legyen az ember számára, először el kell távolítani a külső héjat és bizonyos fenolos vegyületeket. Ezek ugyanis sötétebbé teszik a lisztet, és megnehezítik a tápanyagok hatékony felszívódását.
Így készült az alternatív burger
A kutatók a húshelyettesítő két változatát készítették el. Az egyik pirított napraforgószemekből nyert lisztből készült, a másikhoz pedig úgynevezett texturált napraforgófehérjét használtak. Mindkét receptet paradicsomporral, fűszerekkel, valamint napraforgó-, olíva- és lenmagolaj keverékével egészítették ki az íz és a tápérték javítása érdekében.

Fotó: pearly- peach, Pixabay
A keverékekből kis húspogácsákat formáztak és megsütötték őket. Ezt követően érzékszervi és fizikai-kémiai vizsgálatokat végeztek az állag, az íz és az összetétel értékelésére. Az eredmények szerint a texturált napraforgófehérjéből készült változat jobb állagú és magasabb fehérjetartalmú volt, továbbá egészséges zsírokat – például egyszeresen telítetlen zsírsavakat – tartalmazott.




