Fenntartható, GMO-mentes fehérjeforrás
A tanulmány a napraforgódarára összpontosított, mivel a napraforgóolaj használata Európában már elterjedt, és Brazíliában is folyamatosan nő ennek az olajnövénynek a termőterülete. További előny, hogy nem génmódosított, így vonzó alapanyag azon fogyasztók számára, akik GMO-mentes termékeket keresnek.
A napraforgóliszt értékes növényi fehérjeforrást biztosít, összhangban a fenntartható és környezetbarát élelmiszerek iránti növekvő globális igénnyel.

Fotó: Petra from Pixabay
Enyhe íz és kedvező tápanyagprofil
Maria Teresa Bertoldo Pacheco, az ITAL Élelmiszertudományi és Minőségügyi Központjának kutatója, a Food Research International folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a héjak és a fenolos vegyületek eltávolítása semleges ízt és aromát eredményez.
– mondta.
Pacheco azt is kiemelte, hogy a liszt kedvező esszenciális aminosav-összetétellel rendelkezik, ami tovább növeli tápértékét. Technológiai szempontból pedig rámutatott, hogy az extrudáláshoz hasonló eljárásokkal kialakított rostos szerkezet kulcsfontosságú a hús jellegéhez közelebb álló megjelenés és textúra eléréséhez.
Pacheco hangsúlyozta, hogy a kutatás értékes ismeretekkel járul hozzá a napraforgó fajták minél teljesebb hasznosításához, miközben elősegíti tápértékük megbecsülését. Dicsérte továbbá a német kutatókkal folytatott együttműködést is, kiemelve, hogy a partnerség technikai tapasztalatcserét, tudásmegosztást és lehetőséget biztosított diákoknak és tudósoknak a közös munkára.
Vége a „zöldségburgernek” – új irányok az élelmiszerelnevezésekben




