0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 18.

Napraforgó-burger lehet a jövő alternatív élelmiszere

A napraforgó lehet az alapja a jövő vegán-burgereinek: mind az íze, mind a tápanyagtartalma szempontjából kitűnő választásnak tűnik.

Fenntartható, GMO-mentes fehérjeforrás

A tanulmány a napraforgódarára összpontosított, mivel a napraforgóolaj használata Európában már elterjedt, és Brazíliában is folyamatosan nő ennek az olajnövénynek a termőterülete. További előny, hogy nem génmódosított, így vonzó alapanyag azon fogyasztók számára, akik GMO-mentes termékeket keresnek.

A napraforgóliszt értékes növényi fehérjeforrást biztosít, összhangban a fenntartható és környezetbarát élelmiszerek iránti növekvő globális igénnyel.

napraforgó napraforgómag olajosmag
Illusztráció
Fotó: Petra from Pixabay

Enyhe íz és kedvező tápanyagprofil

Maria Teresa Bertoldo Pacheco, az ITAL Élelmiszertudományi és Minőségügyi Központjának kutatója, a Food Research International folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a héjak és a fenolos vegyületek eltávolítása semleges ízt és aromát eredményez.

„Meg kell jegyezni, hogy a héj és a fenolos vegyületek eltávolítása után a liszt nagyon semleges ízű és illatú, különösen a többi piacon kapható különféle növényi fehérjékhez képest”

– mondta.

Pacheco azt is kiemelte, hogy a liszt kedvező esszenciális aminosav-összetétellel rendelkezik, ami tovább növeli tápértékét. Technológiai szempontból pedig rámutatott, hogy az extrudáláshoz hasonló eljárásokkal kialakított rostos szerkezet kulcsfontosságú a hús jellegéhez közelebb álló megjelenés és textúra eléréséhez.

Pacheco hangsúlyozta, hogy a kutatás értékes ismeretekkel járul hozzá a napraforgó fajták minél teljesebb hasznosításához, miközben elősegíti tápértékük megbecsülését. Dicsérte továbbá a német kutatókkal folytatott együttműködést is, kiemelve, hogy a partnerség technikai tapasztalatcserét, tudásmegosztást és lehetőséget biztosított diákoknak és tudósoknak a közös munkára.

Vége a „zöldségburgernek” – új irányok az élelmiszerelnevezésekben

Megszereztük a Bamba Pulyka Burger receptjét!

Forrás: ScienceDaily

Magazin ajánló: