A Zala vármegyei Börzöncén és Zalaszentbalázson működő Anna Grand gazdaság kiváló példája annak, hogy a természetesség, a tudatosság és az egészséges életmód melletti elköteleződés hogyan találkozhat a mezőgazdasági vállalkozás lehetőségeivel. Pintér Anna és Paragi Barnabás közösen építették fel családi gazdaságukat, ahol szarvasmarha tartása és szántóföldi növények termesztése mellett immár több éve fekete berkenye telepítésével, termesztésével és feldolgozásával is foglalkoznak – vegyszermentesen, fenntartható módon.

Fekete berkenye: egészség palackba zárva
Az egészséget számos módon támogató gyümölcslé-készítés alapja a folyamatosan bővülő, 10 hektáros fekete berkenye ültetvény. A termesztés folyamatát bio szempontok alapján tervezték meg. A házaspár nem használ gyomirtót vagy növényvédő szereket. A gyomlálást kézzel végzik, és az ültetvény tápanyagutánpótlását szabadtartású szarvasmarháik trágyájával oldják meg. Ez nemcsak a talaj egészségét óvja, hanem a növények fejlődését is garantálja betartva az ökológiai gazdálkodás szabályait.
A fekete berkenye egy bokor, amely nagyjából embermagasságig nő, és hároméves kora után már komoly terméshozamra képes. Egy bokor akár 5 kilogramm bogyót is adhat, amelyből mintegy 70% lé nyerhető ki. Jelenleg a gazdaságban több korosztályú növény található, így a termés folyamatosan nő. A legutóbbi 3,5 hektáros szüret például mintegy 4 tonna gyümölcsöt hozott, amelyből körülbelül 2800 liter natúr lé készült.
Egészséges alapanyag, természetes feldolgozás
A család kistermelőként jelenleg kétféle kiszerelésben kínálja a fekete berkenye levét: üveges palackban és bag-in-box csomagolásban.
„Nem ismerünk kártevőt a fekete berkenyén, ezért semmilyen permetezésre nincs szükség. Ez az egyik legnagyobb értéke ennek a növénynek. – mondta el Pintér Anna – Az ötlet, hogy fekete berkenyével kezdjünk foglalkozni, egy szlovén ismerőstől származik, aki már évek óta sikeresen termesztette a növényt. Először vásárlók voltunk, majd mi is fogyasztani kezdtük, és nagyon hamar éreztük jótékony hatását. Elkezdtünk utánanézni, és rájöttünk, hogy Magyarországon még nem annyira elterjedt, így piaci lehetőséget is láttunk benne.”

Fekete berkenye saját gyökérzeten
A növényeket Lengyelországból szerzik be, ahol csak garantáltan betegségektől mentes töveket vásárolnak, hogy az ültetvény hosszú távon is egészséges maradjon. Pintér Anna kiemelte:
„A fekete berkenyét lehet áfonyára oltani, mely elképzelhető, hogy a termesztés biztonságához hozzájárul, de ahogy utánolvastunk a témának, az oltott tövek termésének nem ugyanaz a beltartalma, mint a tisztán berkenye bokor termésének. Ezért döntöttünk amellett, hogy ellenőrzött forrásból vásárolunk „100%-ban” fekete berkenye töveket Lengyelországból.”
A cél egyértelmű: kiváló minőségű, természetes és egészséges termékek előállítása, amelyek nemcsak a család elveit tükrözik, de valódi értéket is kínálnak a tudatos fogyasztóknak.
Az Anna Grand gazdaság példája jól mutatja, hogy az egészségtudatosság, a természet tisztelete és az agrárvállalkozás nemcsak megfér egymás mellett, hanem kifejezetten egymást erősítő alapjai lehetnek egy fenntartható mezőgazdaságnak.


