Helyük a rendszerben

Egy beállt vegyeskultúrás rendszerben a termesztés folyamatos, a kora tavasszal elkezdett tevékenységeket, amit gyakran a zöldtrágyanövények (fehér mustár, facélia) vagy spenót vetésével kezdünk, ugyanezzel folytathatjuk is az őszi időszakban. Megújíthatjuk a spenótsorokat, amelyek ősszel megerősödnek, és még decemberben is szedhetjük, ha kitart a fagymentes idő. Az őszi időszakban nem sorköztakaróként, hanem a fővetésű C sorokba érdemes telepítenünk a spenótot.
Az A sorokba nagy tápanyag- és helyigényű, fényigényes fajok kerülnek, amelyeknek hosszú a tenyészideje. Nyár végén, ősszel vethető a kései káposzta, kelkáposzta, leveles kel, zeller, karósbab.
A B sorokba (zöld színnel az ábrán) kisebb helyigényű, közepes habitusú és tápanyagigényű fajok kerülnek a főkultúra A sorától egyméteres távolságra. Ide tehetjük: zeller, póréhagyma, hagyma, feketegyökér, bokorbab, áttelelő borsó, cékla, pasztinák, mángold, késői sárgarépa.

az A, B és C sorok kijelölésének terve
A C sorokba (kék színnel az ábrán) rövid tenyészidejű, kis tápanyag- és helyigényű fajokat tegyünk, amelyek tűrik a szomszédos sorok enyhe árnyékát. Ilyenek a salátafélék, levélzöldségek, a hónapos retek, hagymafélék, sárgarépa, fűszernövények. Ezekről a sorokról nyár végi vetéssel vagy palántázással a fagyokig szedhetünk hasznosítható zöldségféléket. A rövid tenyészidő lehetővé teszi a változatos faj- és fajtafelhasználást, ami kedvezően befolyásolja a dinamikus tápanyag-gazdálkodást. A növényvédelemben a megelőzés alapelvét alkalmazzuk, amikor a társnövények védőnövények, és a főnövény időzítésével elkerülhetjük a károsodását, már a fejlődésének kezdeti szakaszában.
Az erős illatú növényfajok gyakran elfedik a közelben, szomszédos sorban lévő tápnövény illatát, ezért a kártevő nehezebben akad rá a tápnövényre. A tervezés során ezeket a hatásokat igyekezzünk kihasználni az erős illatú fajok elhelyezésével, mint a hagymafélék, fokhagyma, büdöske, paradicsom, zeller, gyógy- és fűszernövények alkalmazásával. Esztétikus megjelenést is ad a kertnek, ha a méretüknek megfelelő sorokba fűszer- és gyógynövényeket is bekombinálunk.



