0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 6.

A Simahegyi Major tradicionális ízvilága  

Sertéseket tart és hagyományos, magyar ízvilágú termékeket készít Maszlik Dávid Szentén, a Simahegyi Majorban.

Vissza a régi magyar ízekhez

A feldolgozás sem szerepelt a tervek között, csak az élő malacok, hízók értékesítése volt a cél. De néha az eladás is akadozik, egy alkalommal addig hitegette a vevő, hogy megvásárolja az egyik malacot, amíg az rendesen meghízott, de még akkor sem vitték el.

– Nem volt más megoldás, le kellett vágni, nekiláttunk úgy, ahogyan azt a nagyszülőktől láttuk. Egészen jól sikerült, így beindult a feldolgozás is.

Hagyományos paraszti termékeket gyártanak, és ettől nem is szeretnének eltérni.

Bükkfán füstölik a hagyományos ízvilágú termékeket – Fotó: Koncz János

– Figyelünk arra, hogy a mai kornak és a fiatalabb generációnak is megfeleljen. A termékeink adalékmentesen készülnek, az ízeket a só, bors, paprika, köménymag, fokhagyma, majoránna adja. A füstölt árukat pedig hagyományos eljárással bükkfán füstöljük, de már modern füstölőben, ahol egész évben azonos minőséget tudunk előállítani. Próbáljuk a modern szemléletet és hagyományokat összekötni.

A kínálatban csemege és csípős kolbász, különféle szalonnák, tepertő, tepertőkrém szerepel. Nagyon népszerű a borókás kolbász, a szalámi és az abárolt szalonna fűszermázzal a tetején.

S hogy mennyire kelendők manapság a tradicionális paraszti termékek? Dávidék azt tapasztalják, a vásárlók kezdik újra felfedezni és újra megismerni a régi ízeket, és egyre több fiatal is érdeklődik iránta.  Ők pedig szeretnék tovább öregbíteni a paraszti termékek jó hírét.

A vásárlók igényeit is figyelembe veszik, a mai kornak megfelelően készítik a húskészítményeket – Fotó: Koncz János
A Simahegyi Major termékeivel Budapesten több viszonteladó üzletében lehet találkozni, szállítanak éttermeknek és szállodáknak a hagyományos magyar húsáruból, és jó felvevőpiacnak bizonyult néhány környékbeli település kis piaca is.

Dávid szerint a termőföldtől az asztalig „szlogen” mára kissé elcsépeltté vált, de ők valóban ebben a szellemben gazdálkodnak, hiszen a takarmány megtermelése, az állatok szaporítása, felnevelése, feldolgozása náluk mind egy kézben van. Ezt szeretnék átadni és megismertetni azokkal az emberekkel, akik érdeklődnek a termékeik iránt.  Ezért vendéglátásban is gondolkodnak. Először az Országos Kéktúra útvonalára építenének, amely a tanya kerítése mellett vezet el. Azt tervezik, hogy a túrázóknak pihenőt, kóstolási és vásárlási lehetőséget biztosítanak, később egyszerű turistaszállót üzemeltetnének. Télen pedig hagyományos disznótoron lehetne a majorban részt venni. Ezek a távlati tervek, de Dávid erre most azt mondja: „egyelőre jöjjön ki a matek hónapról hónapra, utána haladhatunk előre tovább.”

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: