Megindult az átalakulás
A lehetőség hatására Espirito Santóban, ahol Brazília robusta termelésének legnagyobb része zajlik, már most elkezdtek a hozam helyett a minőségre koncentrálni. Az állam célja, hogy 2032-re évente 1,5 millió 60 kg-os zsák specialty robustát termeljen, a jelenlegi 10 000-ről – derül ki az állam agrártitkárságának egy, a Reuters által látott prezentációjából.
Ez körülbelül az állam jelenlegi termelésének egytizede, ami megköveteli, hogy szélesebb körben alkalmazzák a legjobb betakarítás utáni gyakorlatokat, amelyek az arabica termelőknél már elterjedtek – mondta Jose Roberto Goncalves, Brazília legnagyobb robusta szövetkezete, a Cooabriel agrármenedzsere.
Korábban több termelő is tűzön szárította a robusta babokat, ami miatt a füst és a magas hőmérséklet rontotta az ízeket. Cooabriel ezért igyekszik megtanítani a gazdáknak, hogyan bánjanak a kávészemekkel, hogy azok jobb minőségűek legyenek.

Espirito Santo vidékfejlesztési helyettes titkára, Michel Tesch szerint a mozgás szinte egyirányú.
„Nincsenek olyanok, akik a robustáról áttérnek arabicára” – mondta. A Cooabriel bővíti robusta faiskoláját Espirito Santóban, hogy évente mintegy 10 millió csemetét termeljen a jelenlegi 2 millió helyett.
A prémium robusta több bevételt is hoz
A brazil robusta minőségének emelkedése erősebb keresletet és magasabb árakat eredményezett – mondta Marcio Ferreira, a nemzeti kávéexportőr csoport, a Cecafe vezetője.
Idén a brazil specialty robusta átlagára októberig meghaladta a 295 dollárt 60 kilós zsákonként, több mint kétszeresét a 2021-es átlagárnak – derül ki a Cecafe adataiból, amelyeket a Reutersnek megosztottak. A robusta határidős árak több mint 80%-kal emelkedtek 2021 óta, tonnánként mintegy 4370 dollárra, míg az arabica határidős ár több mint 60%-kal nőtt fontonként 3,7254 dollárra.
„A minőség javítása lehetővé teszi, hogy növeljük a robusta arányát a világ különböző keverékeiben” – mondta Ferreira, hozzátéve, hogy a pörkölők egyre nyíltabban tüntetik fel az eszpresszókeverékeikben található robusta tulajdonságait, miközben csökkentik az arabica arányát.
– mondta Jordan Hooper, a Sucafina zöldkávé-kereskedelmi vezetője. Bár korábban ez volt a cél, mostanra úgy tűnik, hogy a robusta önmagában is nyerő lehet, tette hozzá




