A korszerű technológiának és kitűnő fajtáknak köszönhetően a négyzetméterenkénti termésátlag fürtös paradicsomból (az Enza Zaden Bronski és Rhodium fajtái) 50-70 kilogramm, a koktélparadicsom-fajtákból (Ardiles és Saint Anna, ugyancsak az Enza Zadentől) pedig a nagyobb bogyóméretnek köszönhetően 35-45 kilogramm, a 15-30 milliméteres, apró bogyójú cherryparadicsom-fajták (a Bayer nemesítéséből való Strabelina és a Nunhems Vitalion fajtája) esetén 16-28 kilogramm. Ellentétben az importáruval, csak biológiai érettségben szednek, ennek köszönhetően frissebb és zamatosabb a hazai termés.
A hagyományos üvegházi termesztés szezonja december közepén zárul, ezután egy hónap szervizperiódus következik, alapos takarítás, tisztítás, és a szigorú higiéniai munkák.
Nagy teljesítményű gépek szedik ki és szárdarálóval aprítják a növényeket, amelyeknek minden része újrahasznosításra kerül a szántóföldön. A kókuszrost termesztőközeg ugyancsak további felhasználásra kerül dísznövényekhez szánt virágföld-keverékben.
Téli termesztés
A tészben öt hektáron álltak át a téli termesztésre, szeptember elején kizárólag szilva alakú koktélparadicsomot telepítenek. A pótmegvilágítás az első szedéssel egy időben, általában november elsejével indul és március végéig, április elejéig üzemel, minimum napi 5-6 órát, de borús időben akár 18 órán keresztül is világít. A LED-ek fényintenzitása 10-100% között erősíthető-gyengíthető, a természetes fénymennyiségtől függően. A paradicsom megfelelő fejlődéséhez 6 órás sötét szakasz szükséges, ezalatt beépülnek a fotoszintézis során termelt szerves anyagok. A vegetatív-generatív egyensúly irányítása a hőmérséklet, a fény és az öntözés egyensúlyának optimális beállításán múlik, amely kialakítása a telepvezetők legfontosabb feladata. A paradicsom termesztéséhez a LED-világításnál ideális a kék (450 nm) és a vörös (650 nm) hullámhosszok kombinációja, míg a munkakörülményeket javítja némi fehér fény hozzáadása. A kék fény elsősorban a gyökér- és levélfejlődést, valamint az általános növekedési folyamatokat serkenti, a vörös hullámhossz a fotoszintézist és a virágzást indukálja. A vörös és kék ideális aránya időben változik, a paradicsom fajtájától és fenológiai fázisától, illetve a termesztési körülményektől függően. A téli termesztés hozama megközelíti a normál üvegházi értékeket, míg a kiadás jóval meghaladja a normál üvegházi paradicsom termelési költségeit. Ezt nehéz az árakban érvényre juttatni, miközben hatalmas a verseny az olcsó importtal szemben.

Árukezelés
A tésznek a hódmezővásárhelyin kívül Deszken egy, Gyálon két telephelye van, amihez hűtőtárolók is kapcsolódnak. A gyáli logisztikai raktárban válogatják, csomagolják a koktélparadicsomot a holland gyártmányú TAKS gépsoron. A koktélparadicsom 250 és 500 grammos csomagba kerül, a cherryfajtákat 200 és 300 grammos kiszerelésben értékesítik. A fővároshoz közeli elosztóból könnyebb az árut beszállítani és jobban tudja kezelni az egyes áruházláncok kis tételű, napi 5-6 raklapos megrendeléseit. A fürtös paradicsom lédig áruvá készítését minden tag maga intézi, a vevő igénye szerint általában öt- és tízkilogrammos rekeszekbe.

Kígyóuborkából egy fajtát (SEiber F1) nevelnek, amelynek értékesítése a méret és a csomagolás típusa szerint változhat, a rendelést darabszámra adják le a vevők. Környezetvédelmi megfontolásból rengeteg próbálkozás volt a csomagolás nélküli árusításra, viszont a pulton tarthatósága 5-6 napról 2-3 napra csökkent, ezért továbbra is a fóliázott kiszerelés a jellemzőbb.
Paprikafajtájuk (Multiflow F1) I. osztályú (5-8 cm vállátmérőjű) darabos és egykilós necchálós kiszerelésben kapható, ritkábban háromdarabos csomagban is elérhető, emellett a hegyes erős (Fortesse F1) fajta színesíti a termékpalettát.
A tész telephelyein, a szállítójárműveken, az irodákban átlagosan 330-an dolgoznak, a környékbelieken kívül Ázsiából is érkeznek hozzájuk dolgozók, akiket el is szállásolnak. A Hódkertész Kft. a szállításon és a tárolókapacitáson kívül szaktanácsadást nyújt a tagoknak, egyebek közt a biológiai növényvédelemhez. Ez utóbbihoz a Biobest és a Koppert termékeit használják, a Laurense Team szaktanácsadói pedig rendszeresen ellenőrzik az állományt.
Az ügyvezető szerint cégük és a munkaerő is fiatalos, és a sok munka ellenére mindenki szereti, amit csinál. Hiszen akkor megy jól egy vállalkozás, ha hobbiként tekint rá az ember. A hobbival ellentétben – amely általában csak viszi a pénzt – itt arra kell ügyelni, hogy eredményes és gazdaságos legyen a működés.



